Jouw huishouden moet blijven draaien, mijn bedrijf ook

3 juni 2017
Korter ouderschapsverlof opnemen om bijvoorbeeld schoolvakanties te overbruggen? Meer rekening houden met werknemers met kinderen? Onderneemster Inge Geerdens, zegt zeker niet nee. Maar flexibiliteit moet wel van de twee kanten komen. Ouders die graag aan de schoolpoort staan, moeten ook bereid zijn om 's avonds al eens de laptop weer open te klappen.

Afgelopen Moederdag las ik dat de vrouwenbeweging van CD&V met het voorstel kwam om ouderschapsverlof voor één week toe te laten. Vandaag duurt voltijds ouderschapsverlof immers minstens één maand. Goed zo, dacht ik, want zo kunnen ouders de korte vakanties van hun kinderen overbruggen. En goed voor alleenstaande ouders die hun kinderen in co-ouderschap opvoeden. Zij krijgen op die manier de flexibiliteit die ze verdienen.

Als bedrijfsleider van een KMO dacht ik natuurlijk ook aan de gevolgen. Want – laten we eerlijk zijn – een groot deel van de maatregelen voor een betere balans tussen werk en privé, betekenen vooral extra verlof. En dat raakt KMO’s – en zeker de hele kleine bedrijven – in het hart, want elke medewerker speelt er een cruciale rol, en back-up is niet altijd haalbaar. Met andere woorden: vaak komt het extra werk op de schouders van de collega’s en de bedrijfsleider terecht.

Werkgevers mee aan de onderhandelingstafel? Dat lijkt me niet meer dan logisch, en niet minder dan nodig. In een ideale situatie komen we tot beslissingen die zowel werknemers als werkgevers gelukkig maken. Finaal gaat het natuurlijk om de mens die continu streeft naar een optimale balans tussen werk en privé, want ook bedrijven kunnen genieten van deze voordelen. Werknemers die deze balans hebben gevonden, worden immers minder ziek, krijgen geen burn-out en zijn gelukkiger, creatiever en productiever.

Voor alle duidelijkheid: het gaat om een balans. Te veel gewicht in het ene schaaltje leidt onvermijdelijk tot een onevenwicht. Daarom is iedereen verantwoordelijk. Niet alleen de bedrijven. En niet alleen de overheid. Het is een kwestie van geven en nemen. Dat betekent dat het inderdaad fijn is om de kinderen om half vier aan de schoolpoort te gaan halen, maar dat er dan ’s avonds nog een uurtje doorgewerkt moet worden. Zodat het bedrijf ook verder kan.

Meer flexibiliteit? Ik ben er fan van! Maar dan wel met maatregelen die in overleg genomen worden, die alle partijen vooruit helpen en waarbij iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt. Enkel zo worden we er allemaal beter van.