Vaccin van Johnson & Johnson goedgekeurd in de VS: "Gamechanger"

28 februari 2021
© Sam Moqadam (Unsplash)
Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA heeft officieel groen licht gegeven voor het coronavaccin van Johnson & Johnson. Het vaccin is daarmee het derde vaccin dat in de VS wordt goedgekeurd. President Biden noemt de goedkeuring een grote stap uit de crisis maar roept op tot waakzaamheid.

Vrijdag had een comité van onafhankelijke experts al zijn zegen gegeven voor een noodgoedkeuring van het vaccin. Maar nu is het vaccin ook goedgekeurd door de FDA. Meteen na de goedkeuring is Johnson & Johnson begonnen met het transport van het vaccin doorheen de VS.

Johnson & Johnson, waartoe ook het Belgische Janssen Pharmaceutica behoort, gaf enkele dagen geleden aan dat het tegen eind maart 20 miljoen dosissen wil kunnen leveren aan de VS. Voor de volledige eerste helft van 2021 zou het gaan om 100 miljoen dosissen.

"Men verwacht dat dit een gamechanger wordt in de VS", klinkt het bij VRT-correspondent Björn Soenens. "Er waren al twee vaccins op de markt, maar er waren nog niet voldoende dosissen om iedere Amerikaan te vaccineren. Johnson & Johnson brengt verbetering omdat er maar één dosis nodig is om beschermd te zijn."

Het vaccin van Johnson & Johnson is ook beter te bewaren dan dat van Moderna en Pfizer/BioNTech. Het kan gewoon op koelkasttemperatuur worden bewaard. Volgens de FDA is het vaccin veilig en voor 72 procent effectief in de VS.

In ons land worden de eerste dosissen van het J&J-vaccin in april verwacht. Eerder deze maand diende het bedrijf al een aanvraag in bij de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA, midden maart wordt een oordeel verwacht.

President Biden roept op tot waakzaamheid

De goedkeuring is dus een opsteker voor de VS, waar de vaccinatiecampagne na een aanvankelijk trage uitrol in een stroomversnelling is geraakt. Volgens het Center for Disease Control and Prevention (CDC), het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie, hebben inmiddels 47,2 miljoen Amerikanen al minstens één dosis van een COVID-19-vaccin gekregen.

De Amerikaanse president Joe Biden toonde zich dan ook tevreden over de goedkeuring van een derde coronavaccin, maar hij riep tegelijkertijd op om waakzaam te blijven.

"Dit is geweldig nieuws voor alle Amerikanen en een bemoedigende stap in onze inspanningen om een einde te maken aan de crisis", verklaarde Biden in een persbericht. "Maar we mogen onze waakzaamheid niet laten verslappen of ervan uitgaan dat de overwinning nu verworven is", voegde hij er nog aan toe.

Bron: vrtnws.be