Vaccinatieprimus Israël verstrengt lockdown nog

8 januari 2021
© Eric Lalmand (Belga)
Israël heeft beslist om de lockdown, die er twee weken geleden was ingesteld, nog te verstrengen. "Alles is dicht. Duizenden politieagenten zijn weer op de been om te controleren of mensen zich eraan houden", vertelt onze Israël-correspondent Ankie Rechess in 'De Ochtend'. De strengere lockdown zal minstens voor twee weken duren.

"Ze willen de besmettingen terugbrengen tot onder de 1.000 per dag. Dat is een hele tijd gelukt, maar daarna is het weer uit de hand gelopen", vertelt Ankie Rechess. Vooral bij de ultra-orthodoxe joden en bij de Arabische bevolking zijn er volgens Rechess veel mensen die zich niet aan de regels houden. "Daarover is nu veel boosheid."

Het enige wat volgens Rechess uitstekend verloopt, zijn de vaccinaties. Er zijn al ruim 2 miljoen van de 9 miljoen mensen gevaccineerd. Gisteren liet premier Netanyahu weten dat de hele bevolking in anderhalve maand gevaccineerd zou kunnen zijn.

De Palestijnen krijgen wel vaccinaties via internationale hulporganisaties, maar ze zouden onmiddellijk geholpen moeten worden

En wat met de Palestijnen? De situatie is daar niet rooskleurig. "Op de westelijke Jordaanoever heb je 2.000 besmettingen per dag, op een bevolking van 2,7 miljoen", legt Rechess uit. "In Gaza is de situatie nog ernstiger."

"De Palestijnen krijgen wel vaccinaties via internationale hulporganisaties, maar ze zouden onmiddellijk geholpen moeten worden. Israël wil wel helpen, maar niet uit pure naastenliefde. Want een gezondheidscatastrofe zal ongetwijfeld leiden tot geweld. En daar zit niemand op te wachten."

Beluister het gesprek met Ankie Rechess in 'De Ochtend': 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'