Vaccinologe Corinne Vandermeulen: "Goede informatiecampagnes nodig om belang van vaccinatie uit te leggen"

8 september 2020
© Jonas D'Hollander (Belga)
Het is voorlopig nog wachten op een vaccin tegen COVID-19, maar als dat er is, moet de overheid duidelijke informatiecampagnes opzetten om het belang van een vaccinatie uit te leggen. Dat zegt professor vaccinologie Corinne Vandermeulen in 'De Tour Vandaag'.

Heel wat mensen staan nogal huiverig tegenover vaccinaties in het algemeen en dat zal er met een vaccin tegen Covid-19 niet op verbeteren. Tot 30 procent van de Belgen zou zich niet willen laten vaccineren. "Het is een nieuw vaccin, een nieuwe virus, veel is nog onbekend en dat dat de mensen wat doet aarzelen is niet verwonderlijk", zegt Corinne Vandermeulen.

Toch is er geen reden om te denken dat het nieuwe vaccin gevaarlijk zou zijn. Ze ondergaan uitgebreide klinische studies. Tegen dat ze beschikbaar zijn, zullen de belangrijkste nevenwerkingen bekend zijn en ook nadat de vaccins beschikbaar zijn, zullen de producenten verplicht zijn om de veiligheid te blijven opvolgen.

Het is belangrijk dat een zo groot mogelijke groep mensen zich laat vaccineren. "Als we naar een groepsbescherming willen gaan, dan is een vaccinatie van 70 procent van de mensen een minimum", zegt Vandermeulen. "Het hangt ook af van de werkzaamheid van het vaccin. Als dat, zoals bij de meeste vaccins, een werkzaamheid van 90 procent heeft - dat wil zeggen dat negen van de tien mensen die het vaccin krijgen beschermd zijn - dan zullen we met 70 procent gevaccineerden wel toekomen om een goede bescherming op te bouwen in heel de bevolking. Maar als de werkzaamheid lager is, dan moeten we meer mensen vaccineren om diezelfde graad van bescherming te krijgen. Dan moeten we mikken op 90 procent van de bevolking die zich laat vaccineren."

"De groepsbescherming is heel belangrijk voor de meest kwetsbaren, diegenen die niet kunnen gevaccineerd worden of die niet reageren op het vaccin. Zij zijn echt afhankelijk van anderen die zich laten vaccineren om beschermd te worden."

Een verplichting om zich te laten vaccineren vindt Vandermeulen geen goed idee. "Dat kan een omgekeerde reactie veroorzaken bij mensen die dan zeggen dat als het verplicht is, ze het niet willen. Ik denk dat het belangrijk is om goede informatiecampagnes op te zetten. Op basis van de wetenschap, wat we weten, maar op verschillende niveaus zodat iedereen begrijpt waarover het gaat", besluit Vandermeulen.

Beluister het gesprek met Corinne Vandermeulen via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Tour Vandaag'

Lees ook: