Vaccinoloog Pierre Van Damme: "Contactopsporing moet beter, moeten bron van stijging infecties kennen"

14 juli 2020
De nieuwe stijging in het gemiddelde aantal besmettingen, tot 95 vandaag, baart de experten al een paar dagen zorgen, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen). Hij verwacht nu dat het contactonderzoek een tandje bijsteekt om een verklaring voor die stijging te vinden. Al blijft daar de hamvraag: wat kan je leren uit de beperkte gegevens die nu eerder traag binnendruppelen?

We zitten nu aan gemiddeld 95 besmettingen per dag, een forse 11 procent meer dan het gemiddelde van gisteren en de zesde stijging op een rij. Voor vaccinoloog Pierre Van Damme illustreren de cijfers - "helaas" - duidelijk wat hij al vaker heeft gezegd: "Het virus is niet weg."

"Experten zijn al een paar dagen ongerust", geeft hij toe in "De ochtend". "Maar ik krijg intussen ook almaar meer mails en berichten van gewone burgers die zich afvragen of dit het begin van een tweede golf is."

Hij vermoedt dat de versoepelingen van 1 juli niet vreemd zijn aan de stijging van de besmettingscijfers. "Toen werd de bubbel uitgebreid van 10 naar 15 en werd een hele reeks vrijetijdsactiviteiten mogelijk. Dat is positief en we willen dat zeker niet terugschroeven, maar de vraag is of het daarmee te maken heeft. Dat moeten we verduidelijken met het contactonderzoek: wat is de gemene deler van deze nieuwe gevallen? En kunnen we dat dan specifiek aanpakken?"

Bron aanduiden

Alleen, zo kaartte viroloog Marc Van Ranst gisteren ook aan in het Vlaams Parlement: dat contactonderzoek moet beter dan het vandaag verloopt. "Dat klopt", beaamt Van Damme. "Daar wordt al weken hard aan gewerkt, maar het zou sneller en efficiënter moeten."

Luister naar het gesprek in De ochtend:

Bron; vrtnws.be en De ochtend