Vader van Mohamed Bouhlel wil meewerken met het Franse gerecht

28 juli 2016
VRT-journalist Majd Khalifeh had een exclusief gesprek met de vader en broer van Mohamed Bouhlel, de dader van de dodelijke rit in Nice. In dat gesprek uit de vader zijn afgrijzen over wat zijn oudste zoon in Nice heeft gedaan en betuigt hij zijn medeleven met de slachtoffers. De vader zegt ook te willen meewerken met het Franse gerecht.

Mohamed Bouhlel was de oudste zoon van het gezin. Hij zag voor zichzelf een andere toekomst dan veeboer worden in zijn geboortedorp en trok zo'n tien jaar geleden naar Frankrijk. Hij hield er ook een totaal andere levenstijl op na dan de andere familieleden: religie interesseerde hem niet, hij bad niet, deed niet mee aan de ramadan, hij at varkensvlees. Het leidde tot een breuk met zijn vader, die veel traditioneler in het leven staat. De vader -een lokale veeboer- wilde zijn oudste zoon dichterbij houden, meer betrokken bij het landbouwbedrijf.

"Een beter contact had Mohamed Bouhlel met zijn broer. Zij belden vaak met elkaar. Een paar uur vóór de aanslag in Nice hadden ze nog een gesprek, daarna stuurde Mohamed zelfs nog selfies vanop de Promenade des Anglais in Nice. Alsof er niets aan de hand was. Hoe daarna alles zo snel veranderde, begrijpen ze niet", aldus Majd Khalifeh.

Psychische problemen

Volgens de vader had zijn zoon psychische problemen. "Als tiener werd Mohamed Bouhlel agressiever. Zijn vader ging met hem naar een psychiater en die zou hebben vastgesteld dat hij een psychische stoornis had. De vader zegt dat te kunnen bewijzen met een attest van die psychiater. Hij wil dat attest ook overhandigen aan het Franse gerecht. De vader heeft het lichaam van zijn lichaam ook nog niet kunnen identificeren", vertelt Majd Khalifeh nog.

Bekijk en lees het volledige interview op deredactie.be