"Duitsland, graag, doe maar eens iets"

10 juli 2017
Het is een zin die je zelden zal horen in een reisbureau. #visitgermany blijft doorgaans beperkt tot citytrippen in de overspoelde hippe wijken van Berlijn of wandelen in het Zwarte Woud en taart eten.

Maar er is meer: trek eens naar het Zuid-Oosten, naar de stad München, hoofstad van Beieren, derde stad van Duitsland en vooral bekend door bier en voetbal. Maar de stad heeft zoveel meer.

Begin je wandeling aan het Hauptbahnhof en trek naar rechts, door de statige wijk Maxvorstadt. Hier straalt de koninklijke grandeur van het oude koninkrijk Bayern. Je waant je tegelijk in Parijs en Wenen. In de oude, nieuwe en moderne Pinakotheken vindt je meer dan 25.000 kunstwerken uit duizenden jaren geschiedenis, in het nieuwe Nazi-museum kom je alles te weten over Hitlers plannen met "zijn stad" München, over de statige boulevards is het heerlijk wandelen.

Maxvorstadt

Drink een koffie op het dak van de technisch universiteit met zicht op de Alpen. Trek door de Stadspoort de Stachus de verkeersvrije binnenstad in en laat je onderdompelen op Viktualenmarkt, Duitslands grootste versmarkt in open lucht. Wandel via het biermuseum naar de Isar en trek kilometers langs de rivier: midden in de stad, maar groener dan het gemiddelde Vlaamse bos. Spring onderweg binnen in het technisch of Joods museum, hang de hipster uit in de rustige Glockenbachviertel en drink een Helles in een van de vele biergartens.

Englischer Garten

Neem de metro terug – München beschikt over een uitstekend netwerk – stap af in Lehel en loop verloren in de Englischer Garten, een van werelds grootste stadsparken, waar zelfs surfers niet op hun honger blijven zitten en tussen de naaktzwemmers hun kunsten laten zien in het riviertje de Eisbach.

Niet zo rauw als Oost-Berlijn, niet zo spannend als Hamburg, maar overal aangenaam, lekker, verrassend en vooral heel erg mooi. Welkom in München!

Jeroen Reygaert