Kazimierz Dolny, kleinood in het oosten van Polen

12 juli 2017
Wereldberoemd in Polen en een blinde vlek voor West-Europeanen, dat is het duale lot van Kazimierz Dolny. Het stadje in het oosten van Polen lokt jaarlijks een miljoen bezoekers.

Tot nu toe is 90 procent daarvan Pool. Maar langzaamaan vinden ook toeristen uit de Scandinavische landen, Israël en een verdwaalde Duitser of Belg de weg naar Kazimierz Dolny.

Al sinds een eeuw is Kazimierz een kunstenaarskolonie. Tijdens het interbellum bracht de directeur van de Academie voor Schone Kunsten in Warschau met zijn privévliegtuigje veelbelovende studenten naar Kazimierz. Een schilder-in-de-dop vindt er immers de meest diverse landschappen om borstel en palet te beroeren: Renaissancepaleizen broederlijk naast houten huisjes, de meanders van de machtige Wisla, beboste heuvels met diep ingesleten holle wegen.

Kazimierz Dolny

Ook vandaag barst Kazimierz Dolny van de galerietjes met lokale kunst. En vanuit Warschau brengen acteurs, politici, journalisten, filmmakers en schrijvers maar wat graag hier hun weekends door. Die toevloed van rijke cultuurmensen leidt er toe dat Kazimierz over een veel groter, divers en succulent horeca-aanbod beschikt dan men redelijkerwijs van een stadje met amper 3.500 inwoners zou verwachten.

Voor de Tweede Wereldoorlog telde Kazimierz Dolny dubbel zoveel inwoners. De helft van die 7.000 mensen waren Joden. U kan zich voorstellen wat de Duitsers hen hebben aangedaan. De stad heeft zich, qua bevolkingscijfer, nooit van de klap weten te herstellen. De prachtige opslagplaatsen waar de Joodse graanhandelaren hun goederen bewaarden, bieden nu onderdak aan sjieke restaurants en sterrenhotels.

Kazimierz Dolny
Kazimierz Dolny

In heel het land staat Kazimierz Dolny bekend als “meest romantische stad van Polen”. Tot diep in oktober, wanneer de schrale wind uit Oekraiene komt opsteken, laten glimlachende bruiden in vol ornaat hun blote schouders fotograferen in Kazimierz Dolny. Op wankele benen, door straatjes met hobbelige kasseien, stappen de bruidsparen hun toekomst tegemoet. Op de grote en kleine markt staan houten stalletjes waar je het lokale zachte brood in de vorm van een haan kan kopen. En voor avontuurlijke jongetjes zijn er houten zwaarden en bijlen, alles wat een kleine ridder nodig heeft en wat uit de speelgoedwinkels in België al lang is verbannen. 

U vindt ongetwijfeld dat Barcelona niet oneindig ver van België ligt. Ongeveer 1.400 kilometer is die afstand. Net zo veraf, of zo dichtbij, ligt Kazimierz Dolny. Wees een pionier. Kom naar hier.

Marc Peirs