Viva San Antonio!

21 juli 2017
Wie in het binnenland van de VS op zoek is naar net iets anders dan natuurparken, malls en motels, kan een stop overwegen in San Antonio. De stad is tegelijk bakermat, uithangbord en symbool van de Texmex: de typische blend van Mexicaans en Texaans-Amerikaans.

En met een gebouw van bijna driehonderd jaar ademt de stad - naar Amerikaanse maatstaven - al behoorlijk wat geschiedenis.

sa

Dat gebouw is de Alamo: een missiepost die er gevestigd werd omstreeks 1724. De locatie verwierf eeuwige roem als de plaats van de bloedige slag die er geleverd werd, in 1836, tussen het Mexicaanse leger en enkele honderden Texaanse onafhankelijkheidsstrijders die zich in het gebouw verschanst hadden.

Zelfs de beruchte mountain man Davy Crockett vocht er mee, en sneuvelde. De Texanen in de Alamo moesten de duimen leggen, maar weken later zou Texas alsnog de zege behalen op Mexico en de onafhankelijkheid afdwingen. De Alamo is vandaag een toeristische attractie met Zorro-allures en een symbool van heroïsche romantiek.

FalloftheAlamo

De echte trots van de stad is tegenwoordig de River Walk: een kilometerslange autovrije wandelzone aan weerskanten van de San Antonio-rivier. Als historische stadskernen in de VS nieuw leven wordt ingeblazen, is de dreiging van kitsch nooit ver weg - en in San Antonio is dat niet anders. Maar een kniesoor die daarover struikelt: de river walk moet zowat het langste lint van terrasjes zijn op VS-grondgebied, badend in de pittige en vriendelijke Texmex-sfeer.

River Walk

Texmex-restaurantjes, Texmex-kleuren, Texmex-geurtjes, Texmex-talen en Texmex-muziek: een feestje voor de zintuigen. Dat er bij mijn bezoek aan de stad een Texmex-muziekfestival aan de gang was, heeft mijn herinnering ongetwijfeld gekruid en gekleurd. Niettemin: Viva San Antonio!

Bert De Vroey