Vakbonden bpost: "De mensen zijn ongelukkig, ze willen niet meer werken"

31 oktober 2018
Belga
De vakbonden bij bpost gaan vanaf 7 november staken. Dat meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront. De staking zou al zeker tot 12 november duren en zal worden gespreid over de verschillende afdelingen. De vakbonden willen zo de besparingen bij bpost en het gebrek aan personeel aanklagen. CEO Koen Van Gerven betreurt dat de bonden niet willen overleggen: "Onze klanten en de burgers zullen dit voelen", zegt hij in "De Ochtend".

In een eerste reactie laat Jean-Pierre Nyns van ACOD Post weten dat het personeel de besparingen beu is. "Er zijn continu te weinig collega's. Het is geen uitzondering dat er in een buurt een week lang geen postbode te zien is, omdat er geen mensen zijn. Onze postbodes worden dan - terecht - geconfronteerd met boze burgers."

CEO Koen Van Gerven sprak gisteren het personeel toe, maar dat zinde de vakbonden niet. "Van Gerven kondigde alweer nieuwe besparingen aan", legt Nyns uit. "Zo zou het personeel niet meer mogen kiezen wanneer ze hun verlofdagen mogen opnemen."

De mensen willen niet meer werken, ze zijn ongelukkig en oververmoeid

"Na deze communicatie is het duidelijk dat hij niet bereid is om constructief op de laatste waarschuwing van het gemeenschappelijk vakbondsfront in te gaan. Deze communicatie heeft de gemoederen bij het personeel alleen nog maar verhit", zegt Nyns.

De stakingsbereidheid is volgens de bonden groot. "De mensen willen niet meer werken, ze zijn ongelukkig en oververmoeid. Ze vinden dat bpost een slechte werkgever is. Het personeel heeft ons gevraagd om tot actie over te gaan."

De staking wordt gespreid over de verschillende diensten. "Je hebt de postbodes, de administratie, de pakjesdiensten. We laten ieder om de beurt een dag staken", besluit Nyns. Het zal dus afwachten worden hoeveel en welke hinder er zal zijn van 7 tot 12 november.

Uitgestoken hand

CEO Koen Van Gerven betreurt dat de vakbonden gaan staken. "Ik vind het zeer spijtig dat ze mijn uitgestoken hand afgewezen hebben", reageert de bpost-topman in het Radio 1-programma "De ochtend". "Onze klanten en de burgers zullen dat voelen", spreekt de CEO dreigend.

"Ik heb alle begrip voor de reactie van de medewerkers en ik wil nog eens benadrukken dat hun welzijn een hoeksteen is van ons bedrijf, maar ik moet ook rekening houden met de omgeving die verandert", zegt Van Gerven.

Met die omgeving bedoelt de CEO de postbusiness. Daarin draait het al jaren minder om brieven en veel meer om pakjes. Het personeel vreest dat de CEO bij die omslag wil besparen. Maar Van Gerven zegt dat het nog helemaal niet zeker is dat hij zal besparen.

Je kan toch niet blijven postbodes met lege posttassen laten rondwandelen

"Er zullen dingen zijn die verdwijnen en we niet meer zullen doen. Maar er zijn ook dingen die we gisteren niet deden en die opportuniteiten bieden." Concreet zal bpost minder brieven gaan verdelen. "Je kan toch niet blijven postbodes met lege posttassen laten rondwandelen."

Tegelijkertijd wil Van Gerven meer inzetten op pakjes. "Dat verzekert het bedrijf en zijn medewerkers van een goede toekomst. Dat is de uitdaging waar we voor staan en waar ik ook de vakbonden voor uitnodig."

Bron: vrtnws.be en "De Ochtend"

Lees ook