Vakbonden en werkgevers: "Geen enkel beroep voorrang geven bij vaccinaties"

27 januari 2021
Geen enkel beroep zou voorrang moeten krijgen bij de vaccinaties tegen COVID-19. Dat zeggen de vakbonden en werkgevers in een advies aan de overheid. Op dit moment overleggen de ministers van Volksgezondheid van ons land over die zogenoemde essentiële functies. Maar de vakbonden en werkgevers stellen dus voor om iedereen gewoon volgens de bestaande afspraken te vaccineren.

Sinds 8 uur overleggen de ministers van Volksgezondheid van ons land over de zogenoemde lijst met essentiële functies. Wie moet voorrang krijgen bij de vaccinaties? Er wordt onder meer gedacht aan politieagenten, de brandweer en civiele bescherming of aan leerkrachten. Artsen, verpleegkundigen en ander ziekenhuispersoneel en personeel van de woonzorgcentra worden nu al gevaccineerd.

In een advies aan de overheid stellen de vakbonden en werkgevers echter voor om geen enkel beroep voorrang te geven. Dat zou tot eindeloze discussies leiden over wie daar wel en niet toe behoort, vinden ze. Moeten bijvoorbeeld alleen agenten die op het terrein komen, eerder gevaccineerd worden of ook het administratief personeel? Moeten alleen leerkrachten voorrang krijgen of ook het ander schoolpersoneel? Enzovoort.

"Eerstelijns politiemensen hebben dat recht"

Nico Paelinck, voorzitter van de Vaste Commissie van de lokale politie, vindt alvast dat politiemensen die eerstelijns politiezorg leveren prioritair gevaccineerd moet worden. "We merken dat we bij het testen achteruitgeschoven werden en nu stellen we vast dat dit met het programma van de vaccinatie hetzelfde is", zei Paelinck in "De ochtend".

"Ik heb het daarbij niet over alle politiemensen, maar over de eerstelijns politiemensen die ter plaatse gaan om quarantaine en isolatie te controleren en die in contact komen met allerlei burgers tijdens interventies, met spuwincidenten. Ik denk dat we daar recht en reden hebben om op de eerste plaats - naast de zorgsector - geplaatst te worden."

"Het leidt onvermijdelijk tot oneindige discussies", zegt Kris De Meester van de werkgeversorganisatie Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), "niet enkel tussen sectoren maar ook binnen sectoren tussen de werknemers die dan wel aan bod komen en hun collega's die geen vaccinatie krijgen. Dit is niet nodig, het gaat ons niet vooruit helpen en het gaat de continuïteit van die sectoren die denken dat ze eerst aan bod moeten komen ook niet versterken."

De vakbonden en werkgevers stellen daarom voor om iedereen gewoon volgens de bestaande afspraken te vaccineren. Met andere woorden, onder meer per leeftijdsgroep. "Wij zijn ervan overtuigd dat de capaciteit om iedereen te bedienen vooral versterkt en versneld moet worden. Dat gaat ons sneller tot het resultaat leiden waar we naartoe werken: dat we die moeilijke maatregelen kunnen lossen."

Beluister het gesprek met Kris De Meester van het VBO in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: