Vakbondsactie bij VRT: zo zal je die voelen

27 januari 2020
© VRT (Geert Van Hoeymissen)
Maandag 27 januari blijft het aanbod van de VRT door een vakbondsbondsactie beperkt tot het minimum. Zo zal je dit merken op radio, televisie en online.

Wie maandag 27 januari naar radio- of televisieprogramma's van VRT luistert of kijkt, zal merken dat die er anders zullen uitzien. Dat komt door een vakbondsactie.

Televisie:

Voor de televisiekijker heeft de actie behoorlijk wat impact. Enkel het programma 'Thuis' zal op het vaste tijdstip worden uitgezonden. 'Het Journaal' zal opvallend korter zijn. 

Op Canvas is er geen 'Terzake' of 'De afspraak'. 

Voor het overige zullen herhalingen worden uitgezonden. Tussen de programma's door zullen ook boodschappen van de vakbonden aan bod komen.

Radio:

Op de radiozenders van de VRT (Radio 1, Radio 2, Studio Brussel, MNM en Klara) is er heel de dag muziek te horen met om het uur korte nieuwsbulletins. Het muziekaanbod zal wel op elke zender verschillend zijn.

Online:

Op de VRT NWS-website zullen kortere en minder berichten verschijnen.

Woelige weken aan de Reyerslaan

De vakbonden voeren actie omdat ze het oneens zijn met de Vlaamse regering. Die ontsloeg maandag topman Paul Lembrechts. De beslissing volgde na enkele woelige weken van conflict aan de top van de openbare omroep.

Lembrechts vroeg het ontslag van zijn nummer twee, Peter Claes. De rest van de directie - Lieven Vermaele (Financiën en operaties), Liesbet Vrieleman (Informatie), Stijn Lehaen (Technologie en Informatie) en Hans Cockx (HR) - schaarde zich eind december achter de vraag van Lembrechts.

Maar de raad van bestuur, onder leiding van Luc Van den Brande, weigerde Claes te ontslaan. Claes werd wel op non-actief gezet. Er werd nog een bemiddelaar aangesteld, maar die heeft het conflict niet kunnen oplossen.

Ook in het Vlaams Parlement werd woensdag gedebatteerd over het ontslag van Lembrechts. Daarbij werden ook heel wat vragen gesteld over het rapport van de bemiddelaar.

Bron: vrtnws.be

Lees ook: