Valerie Van Peel en Lorin Parys zijn de nieuwe ondervoorzitters van N-VA

7 februari 2021
Valerie Van Peel en Lorin Parys zijn verkozen tot de nieuwe ondervoorzitters van de N-VA, voor de komende drie jaar. De twee werden meteen in de eerste ronde verkozen op een digitale partijraad. In totaal waren er zes kandidaten, onder wie ook oud-staatssecretaris Theo Francken.

De partijraad van N-VA had de keuze tussen zes kandidaten voor de twee functies van ondervoorzitter van de partij: Anneleen Van Bossuyt, Assita Kanko, Kathleen Depoorter, Lorin Parys, Theo Francken en Valerie Van Peel. De keuze is met Parys en Van Peel gevallen op een vertrouwd gezicht en een nieuwkomer, beide jonge veertigers.

Vlaams parlementslid Parys (zie foto), afkomstig uit Leuven, volgt zichzelf op als ondervoorzitter, de Antwerpse Van Peel neemt hiermee een nieuwe functie op. Zij volgt voormalig ondervoorzitter Cieltje Van Achter op, een Brussels kopstuk van de partij. Naast twee ondervoorzitters werd er ook een algemeen secretaris verkozen. Huidig secretaris Louis Ide was de enige kandidaat, en volgt dus zichzelf op.

(lees verder onder de tweets)

De verkiezing is volledig digitaal verlopen: ruim 200 leden van de partijraad hebben hun stem hiervoor uitgebracht. Deze verkiezing heeft een bijzonder gewicht, omdat de verwachting is dat de ondervoorzitters een goede uitgangspositie zullen hebben om de volgende voorzitter van de partij te worden.

Er werd met aandacht gekeken naar de kandidatuur van Theo Francken, maar de voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie heeft het niet gehaald, maar hij feliciteert zijn collega's wel sportief via sociale media. Ook andere N-VA-kopstukken delen felicitaties. Parys reageert "blij" op zijn verkiezing, en bedankt de partijraad voor het vertrouwen. En Van Peel op haar beurt "is klaar om er sterk tegenaan te gaan".

 

In De Ochtend praatten we met Carl Devos over de nieuwe ondervoorzitters: beluister dat gesprek hier.