"Valsspelers die beloond worden, dat kan echt toch niet de bedoeling zijn?"

16 april 2018
Spanning troef in Play-off I. Leider Club Brugge ziet zijn voorsprong almaar slinken, Anderlecht naderde tot op 3 punten na de 1-0 van gisteren. Peter Vandenbempt analyseert het weekend.

Zege van Anderlecht was een beetje onverwacht

Wat mij betreft was de zege van Anderlecht tegen Club Brugge een beetje onverwacht. Het voetbal van Anderlecht was een zeer positieve verrassing. Er zat veel drive en schwung in, veel drang naar voren.

De eerste helft was echt goed. Het trio voorin vond elkaar prima: Gerkens, Teodorczyk - die weer heel goed speelde - en die Markovic is echt een intelligente, klasrijke voetballer, die hier eigenlijk ver beneden zijn niveau voetbalt als hij helemaal fit is tenminste. Want veel langer dan 1 helft kan hij het voorlopig toch niet uithouden.

Trebel onderstreepte nog een keer zijn belang voor paars-wit. De jonge Saelemaekers blijft toch een ontdekking: altijd leuk een jonge Belg in het Belgisch voetbal. En Dendoncker leek herboren op zijn verjaardag.

Coucke had blijkbaar een zeer dikke wortel bij

Er was veel positiefs te vertellen over het voetbal van Anderlecht. Misschien heeft het ook te maken met het bezoek van Marc Coucke voor de wedstrijd in de kleedkamer. Gerkens gaf dat al aan: "Hij komt elke keer langs om ons te motiveren."

Blijkbaar had hij deze keer ook een zeer dikke wortel bij: een kampioenenpremie van 2 miljoen als Anderlecht alsnog de titel haalt. Dan kan je wel wat sneller gaan lopen natuurlijk.

Maar ik ben het toch wel eens met de voorzichtige Hein Vanhaezebrouck, die de boot nog een beetje afhoudt. Want de spoeling blijft dun. De opeenvolging van matchen kan Anderlecht parten gaan spelen, blessures eventueel ook.

Ik zou zeggen: over een week wanneer Anderlecht op bezoek is geweest bij Standard en Genk, dat voor mij de best voetballende ploeg was van het weekend, zullen we iets meer weten over hoe hoog Anderlecht mag mikken. De sfeer is in elk geval positief en optimistisch en dat is toch weer even geleden.

2 jaar geleden bleef Club ook rustig na 2 nederlagen op een rij

Na 2 nederlagen op een rij en nog maar een voorsprong van 3 punten zie ik helemaal geen tekenen van paniek bij Club Brugge. Misschien is er een klein beetje ongerustheid.

Intern zal de vergelijking zeker gemaakt worden met 2 jaar geleden, toen Club Brugge ook 2 keer na elkaar verloor in Anderlecht en Genk. Het bleef toen rustig, had dat enigzins ingecalculeerd en werd nadien toch kampioen.

Maar er zijn natuurlijk toch een paar elementen bij Club die aandacht verdienen: 4 overwinningen in 12 competitiematchen na Nieuwjaar is gewoon slecht. In de 3 duels in de eindronde hebben ze ook maar 1 goal gemaakt, een penalty dan nog. De spitsen leggen zeer slechte statistieken voor de voorbije maanden. Het aantal concrete doelkansen is ook fors gedaald, ook gisteren.

De kwaliteit van het voetbal is toch ook een stuk minder dan wat is geweest. Dat zijn allemaal feiten. Dus komen die 2 thuiswedstrijden, tegen Charleroi en Standard, op een goed moment. 6 op 6 vind ik nu wel een must. Dan is de kans toch redelijk groot, gelet op het programma van Anderlecht, dat de voorsprong volgende week weer wat groter is. En niet vergeten: de concurrenten moeten allemaal nog naar het Jan Breydelstadion komen. Ik zou zeggen: "Club, wel bij de les zijn, maar vooralsnog geen reden toch paniek."

Is het camerastandpunt bij het buitenspel van Diaby wel 100% betrouwbaar?

In de 3 wedstrijden was er discussie over de VAR. Refaelov ziet er blijkbaar ook een complot in, zowaar in het voordeel van Anderlecht en tegen Club Brugge, om de spanning erin te houden. Moet je daarvoor dan zo oud geworden zijn, vraag ik me toch af.

Maar oké, het is eigen aan Play-off I: de spanning die oploopt, de belangen die groot zijn, het verschil tussen de ploegen dat miniem is. Dan komen boze en gefrustreerde scheidsrechters altijd weer uit bij de scheidsrechter. Dus ook bij de VAR.

Ik begrijp het wel. De beslissing om de goal van Club af te keuren was strikt genomen correct, maar dat buitenspel was dan weer zo nipt, dat je misschien ook weer rekening moet houden met het camerastandpunt en die lijn die ze dan trekken. Is die wel 100 procent betrouwbaar?

Ik wil maar zeggen: als dit doelpunt nu goedgekeurd was, hadden we toch geen grove onrechtvaardigheid meegemaakt. Nog een keer: volgens de strikte regels was het wel juist.

Kwalijke evolutie dat duikers beloond worden

Wat ik veel erger vind, is de opmars van de duikers in het strafschopgebied, die dan ook nog een keer beloond worden. Spelers die contact zoeken, die zelf tegen een tegenstander aanlopen of springen en dan gaan liggen. En dus met succes: 2 keer strafschop voor Charleroi en Standard.

Ik denk dat de VAR die beslissingen telkens heeft bevestigd, dus het zal - alweer volgens de regels - ook wel juist zijn. Maar ik vind het wel een kwalijke evolutie.

Valsspelers die beloond worden, dat kan echt toch niet de bedoeling zijn?

"Van alles wat Gent tot beste ploeg maakte, bleef weinig tot niets over"

AA Gent was tot voor dit weekend de beste ploeg in Play-off 1, maar verloor plots bij Standard. Ineens toch niet goed, los van de zeer ongelukkige manier waarop dan verloren werd met die duik van Edmilson (foto).

Van alles wat Gent tot misschien wel de beste ploeg had gemaakt op speeldag 1 en 2 in deze play-offs, bleef weinig over. Om niet te zeggen niets.

Die beresterke, vlot voetballende, dominante driehoek op het middenveld, die onstuitbare flanken, die stevige targetspits en de messcherpe start tegen Anderlecht en Club Brugge, dat was er allemaal niet.

Dat had in Gent een beetje optimisme en misschien hoop op een titel gecreëerd. Dat leidde tot een paar interviews met redelijk stoere taal van Kalou en Simon. Daar ging de ploeg dan toch blijkbaar niet zo goed mee om.

Ik heb gelezen dat er plots geen individuele interviews meer zijn met spelers. Ik denk dat de ergernis van de coach en de bazen vrij groot is. Dat wijst er toch een beetje op dat de teleurstelling, vooral over de prestatie - terecht overigens, vrij groot was.

Bron: Sporza.be en 'De Ochtend'