Vampieren bestaan echt

19 september 2017
Ook in de waan dat vampieren niet bestaan? Fout! Ze bestaan wel degelijk, vertelt hematoloog Marc Boogaerts in Nieuwe Feiten.

Geen fictie

Vampier Bill uit True Blood, Dracula,… ze zijn allemaal angstaanjagend en onweerstaanbaar. En fictie? Nee!

“Er is een categorie van patiënten die een beetje beantwoordt aan de beschrijving in de romans” zegt dokter Marc Boogaerts (UZ Leuven). Het gaat hier om mensen die overgevoelig zijn voor zonlicht. Hun zeldzame bloedziekte porfyrie zorgt ervoor dat ze blaasjes en brandwonden op de huid ontwikkelen. Dit omdat er een aanmaakstoornis is bij het aanmaken van hun hemoglobine.

Daarom trekken deze mensen zich bij voorkeur terug, en leven ze vooral bij valavond en nacht. "Weerwolven" vallen eveneens onder deze categorie.

Weerwolven?

De patiënten krijgen ook haargroei op plekken waar je het niet verwacht: op de neus, op de rug,… “het zogenaamde wolvenhaar”. En zelfs de slagtanden ontbreken niet: het tandvlees van deze patiënten trekt immers terug, en zo komen hun hoektanden meer tot uiting.

En willen ze ook bloed drinken? “In de Middeleeuwen gaf men deze mensen dierenbloed te drinken, omdat het ijzer bevatte. Daarna voelden ze zich beter” zegt Boogaerts. Vandaar dus de vampierenverhalen. 

(Nog) niet te genezen

Het is een hele zeldzame ziekte, die vaak erfelijk is, vertelt Boogaerts ook. Maar je kan het eveneens oplopen door alcoholisme, hepatitis C of ernstige leverziekten. Voorlopig is de ziekte nog niet te genezen trouwens. “Pas nu in de 21ste eeuw denken we eraan om dit genetisch te manipuleren, of om stamceltherapie te gebruiken”.

Beluister hieronder het integrale interview: