Van Aert en Meesseman zijn Sportman en Sportvrouw, Belgian Cats grote slokop

19 december 2020
© Dirk Waem via Belga
Met de hoofdvogel op het Sportgala 2020 hebben Wout van Aert en Emma Meesseman hun successeizoen bekroond. De Belgian Cats kaapten met Ploeg van het Jaar en Coach van het Jaar (Philip Mestdagh) nog twee andere awards weg. Charles De Ketelaere is de beste belofte, Joachim Gérard beste paralympiër.

Van Aert en Meesseman winnen met voorsprong

Na een seizoen om U tegen te zeggen mag Wout van Aert zich nu ook Sportman van het Jaar noemen. Winst in de Strade Bianche, Milaan-Sanremo, twee Tour-ritten, het BK tijdrijden en vicewereldkampioen op de weg én tegen de klok: het werd een jaar om nooit te vergeten.

Het zal u hoogstwaarschijnlijk niet verbazen dat Van Aert, na de Vlaamse Reus, Flandrien van het Jaar en de Kristallen Fiets nu ook de hoofdvogel afschiet op het Sportgala met maar liefst 1.049 punten. Hij volgt Remco Evenepoel op, die dit jaar derde werd (441 ptn). Romelu Lukaku werd tweede (526 ptn).

Bij de vrouwen was het feest bij Emma Meesseman. De sterspeelster van de Belgian Cats beleefde haar hoogtepunt al in februari dit jaar. Toen kwalificeerden de Cats zich met een tweede plek in het olympisch kwalificatietoernooi voor Tokio 2020.

Meesseman won met 826 punten voor haar ploeggenote bij de Cats, Julie Allemand (578 ptn). Wielrenster Lotte Kopecky volgde op de derde plek (477 ptn).

Belgian Cats pakken nog 2 prijzen

De Rode Duivels haalden de shortlist voor Ploeg van het Jaar niet. Die was weggelegd voor de Belgian Cats, de Red Flames en wielerploeg Deceuninck-Quick Step.

En het waren de basketbalvrouwen die hun avond nog wat mooier maakten met de award. Op de erelijst volgen de Belgian Cats onze nationale hockeytrots de Red Lions op.

Met ook de Coach van het Jaar voor bondscoach Philip Mestdagh kon de avond van de Belgian Cats al helemaal niet meer stuk. Hij hield voetbalcoaches Philippe Clement (Club Brugge) en Roberto Martinez (Rode Duivels) achter zich.

Belofte: De Ketelaere, Paralympiër: Gérard

Bij de beloften was het prijs voor Club Brugge-revelatie Charles De Ketelaere. Na een glansprestatie in de Champions League en zijn eerste minuten bij de Rode Duivels mag hij zich nu Belofte van het Jaar noemen.

De Ketelaere (398 ptn) volgt Anderlecht-speler Yari Verschaeren op en laat namen als veldrijder Thibau Nys (323 ptn) en rallypiloot Grégoire Munster (105) achter zich.

Joachim Gérard werd in Schelle verkozen tot Paralympiër van het Jaar. De rolstoeltennisser kreeg 454 punten achter zijn naam. Op de tweede plaats volgde rolstoelatleet Peter Genyn (389 ptn), voor para-wielrenner Ewoud Vromant (285).

Gérard volgt zichzelf op op de erelijst. Hij kreeg ook in 2013 de trofee. Peter Genyn was in 2017 en 2018 de beste paralympiër. Gérard schopte het dit jaar tot in de finale van Roland Garros, hij versloeg dit seizoen tweemaal de nummer 1 van de wereld.

Bron: sporza.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: