Van armoede word je (on)gelukkig

21 december 2019
Van arm zijn word je ongelukkig. Daar gaan we van uit. Geld geven aan iedereen? Onbegonnen werk. Maar psychologische hulp kan ook meer doen dan je misschien zou denken.

Met Radio 1 zetten we ons in tegen kinderarmoede. Je kan onder andere geld doneren tijdens De Warmste Week. Maar wat gaan we met dat geld doen? Aan de arme mensen geven? Dan is het armoedeprobleem meteen opgelost, zou je denken. Maar dat is natuurlijk onbegonnen werk.

Wat kunnen we dan wel doen om mensen met weinig middelen minder ongelukkig te maken? Op een psychiater trakteren? Dat verandert natuurlijk niks aan de oorzaak. Je blijft even arm, maar je leert er wel mee leven. Dat is ook zo raar. En toch is dat wat de vzw TOUW al vijf jaar doet. Psychologische hulp verlenen aan mensen die het financieel moeilijk hebben.

Werkt dat, vroegen wij ons af? En hoe dan? Is het voor kinderen moeilijker dan voor hun ouders of net omgekeerd? En kan er af en toe ook gelachen worden op de sofa? Bestaat er zoiets als: arm, maar gelukkig? Of is dat onzin?

Onze kennis reikt niet verder dan Steenrijk Straatarm op VTM. Dus hebben we psychotherapeut Marleen Van Laere uitgenodigd. Die heeft daar al twintig jaar ervaring mee. Die krijgt van ons een bordje soep.