Van bank wisselen? Test-Aankoop wil dat je je rekeningnummer kan meenemen

28 augustus 2019
© Pixabay
Consumentenorganisatie Test-Aankoop stelt voor dat klanten het nummer van hun bankrekening kunnen behouden als ze overstappen, net zoals dat nu al met gsm-nummers het geval is. Ze doet dat nadat uit een bevraging blijkt dat de dienstverlening bij de vier grootste banken niet goed is. Dat staat te lezen in 'Het Nieuwsblad'. 'De Ochtend' ging er dieper op in.

Niet dat de Belg bijzonder ontevreden is over zijn bank, dat blijkt uit een bevraging bij 8.000 mensen. De Belg geeft zijn bank gemiddeld zeven op tien, en dat is niet zo anders als bij eerdere rondvragen. Wat wél opvalt is dat de grote banken - BNP Paribas Fortis, ING, Belfius en ook KBC - slechter scoren.

Dus, zo denkt Test-Aankoop, moet het makkelijker worden om over te stappen, zoals we nu ook al voor het electriciteitsbedrijf of de gsm doen. Want maar heel weinig Belgen veranderen effectief van bank. Vorig jaar waren het er 70.000, terwijl er bijvoorbeeld een half miljoen van energieleverancier veranderden.

Vandaar dat Test-Aankoop nadenkt over manieren om een eventuele overstap te versoepelen. Zoals het behoud van het rekeningnummer.

Woordvoerder Simon November van Test-Aankoop: "De Belg switcht te weinig van bank, en toch merken we dat er grote verschillen kunnen zijn in kosten tussen banken."

Desondanks zijn er ook nu al maatregelen om een transfer makkelijker te maken. Zo bestaat er zoiets als een bankoverstapdienst, waarbij de oude en de nieuwe bank onderling de overstap regelen. Dat systeem zou echter nog aan kinderziektes lijden. Spaar- of effectenrekeningen overzetten is nog altijd erg moeilijk of duur. November noemt dit systeem echter "onvoldoende".

Noch minister van economie Wouter Beke (CD&V) noch Febelfin zijn gewonnen voor het idee. Isabelle Marchand, woordvoerster van Febelfin: "Een rekeningnummer overdragen is niet zo eenvoudig", zegt ze in De Ochtend. "Vaak hangen er ook hypotheken en effecten aan vast, wat het complex maakt."

Simon November zegt daar begrip voor te hebben, en wil vooral overleg met de banken. "We moeten praten om te zien in welke gevallen we wel een nummer kunnen overzetten. Of hoe we effectenrekeningen goedkoper kunnen overzetten. Zodat de concurrentie tussen de banken meer speelt."

Beluister het gesprek met Simon November in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: