Van Bellingen: "Wij willen de discussie afsluiten"

14 november 2016
De commotie was zo hevig de afgelopen dagen, dat de initiatiefnemers (DeBuren, Wim Vanseveren) het pietenpact nu even in de koelkast willen stoppen. Men gaat low profile tot na 6 december. Het Pietenpact moest komaf maken met de 'raciale stereotyperingen' rond de figuur van Zwarte Piet. het moest de discussie sluiten en consensus creëren, was te horen. Wouter Van Bellingen legt uit.

"De timing was fout"

"Dit is de laatste keer dat ik er over wil praten", steekt Van Bellingen van wal.

"Wij hadden gewoon gezegd dat we het pact nog niet konden ondertekenen op 11 november, omdat we niet zagen wat het eindpunt van dat pact was."

Van Bellingen wilde vooral met de andere partners aan tafel zitten, niet meteen ondertekenen. Ook de timing was voor hem fout. 

"Ontgoocheld en geschrokken"

De reactie van minister Homans zag Wouter Van Bellingen niet aankomen:

"Ik ben ontgoocheld en geschrokken door de reactie van Liesbeth Homans.Wij spelen een onafhankelijke rol: het minderhedenforum vertegenwoordigd de minderheden. En ook de minderheden van de minderheden.

Wij vertegenwoordigen de minderheden van de minderheden

Voor Van Bellingen is het simpel: ook als er maar enkele personen van de achterban geraakt zijn door Zwarte Piet, dan moet het Minderhedenforum daarmee aan de slag. Niettegenstaande is dit niet het moment om dit debat te voeren volgens Van Bellingen. Nu drukt hij dus liever de pauzeknop is, zodat kinderen kunnen blijven genieten van het feest.

Radio 1 Select