Van Besien (Groen): "Als SP.A meebestuurt in Antwerpen, staan we niet schouder aan schouder"

20 november 2018
© Belga
Nu SP.A formele onderhandelingen begint met Open VLD en N-VA van huidig burgemeester Bart De Wever in Antwerpen, valt mogelijk een bondgenoot weg voor Groen. Is het linkse blok dan gebroken? "Evident", zegt Groen-kopman Van Besien in "De ochtend". "Als SP.A mee in het bestuur stapt, hebben wij niet dezelfde rol te spelen en zullen we niet schouder aan schouder staan."

Gisteren maakte huidig Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) bekend dat hij formele coalitiegesprekken start met Open VLD en SP.A. Nochtans was Groen na de verkiezingen "de geprefereerde partner" van N-VA. Daarmee krijgt Groen-kopman Wouter Van Besien meteen twee klappen: Groen zal niet meebesturen en ziet zijn initiële bondgenoot (Groen zou eerst samen met SP.A met een kartellijst naar de kiezer trekken) dat mogelijk wel doen.

Trendbreuk

"Het zat er wat aan te komen", zegt Wouter Van Besien. "We zijn niet verrast." Volgens Van Besien was het in de praktijk nooit een optie om samen met N-VA te besturen omdat De Wever geen "trendbreuk" in het Antwerps bestuur toeliet. "Er konden geen fundamentele veranderingen gebeuren aan het beleid", zegt Van Besien.

Er konden geen fundamentele veranderingen gebeuren aan het beleid.

Hij wijst erop dat hij lang moest aandringen voor er duidelijkheid kwam over de inhoudelijke details van de plannen van De Wever: "Het is een normale manier van werken dat een formateur die een coalitie bijeen wil brengen, dat doet op basis van een startnota (...). Je moet weten van een formateur welke richting hij uitgaat."

En toen die inhoudelijke details dan kwamen, bleek dat op heel wat vlakken geen verzoening tussen Groen en N-VA mogelijk was. "Van een circulatie plan is geen sprake, van een verlenging van trams naar de brede Antwerpse regio is geen sprake, van parkeerbeleid om openbare ruimte te winnen is er geen sprake, het aantal sociale woningen gaat niet omhoog, projectonwikkelaars krijgen geen vraag om doelstellingen rond betaalbare woningen te realiseren, rond armoedebeleid staan er heel wat vage dingen in. Dat is de evaluatie die wij maken", zegt Van Besien.

Schouder aan schouder

Als SP.A mee in het bestuur stapt, hebben wij niet dezelfde rol te spelen en zullen we niet schouder aan schouder staan.

Een evaluatie van de positie van SP.A in de onderhandelingen wil Van Besien niet maken. Maar het verandert duidelijk wel de verhoudingen ter linkerzijde in Antwerpen. Initieel zou Groen samen naar de kiezer trekken met SP.A, met de kartellijst Samen. Maar dat project liep stuk na een schandaal rond SP.A'er Tom Meeuws. Is het linkse front nu definitief gebroken? "Evident", zegt Wouter Van Besien. "Als SP.A mee in het bestuur stapt, hebben wij niet dezelfde rol te spelen en zullen we niet schouder aan schouder staan. Als zij op basis van deze nota een kans zien, dan is dat hun inschatting."

Beluister het interview met Wouter Van Besien in 'De Ochtend':