Van Cauteren van S.M.A.K. Gent: "Bied cultuur perspectieven, tot zelfs eind 2021"

28 oktober 2020
© Radio 1
Ook de cultuursector krijgt het de komende periode hard te verduren. Alle cultuurhuizen moeten sluiten en ook evenementen worden geschrapt. Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van het S.M.A.K. in Gent, vindt het nu belangrijk om solidair te zijn. Maar hij benadrukt dat theaters en musea heus geen onveilige plekken zijn.

"Mijn bezorgdheid gaat in de eerste plaats minder naar onszelf of de grote huizen, maar naar kunstenaars, choreografen, dansers en acteurs", klinkt het. "Ik hoop dat de politiek langzaamaan niet enkel economie en onderwijs gaat zien als essentiële sectoren, maar ook de cultuur meer gaat betrekken. Dat punt hebben we nog niet bereikt."

Volgens Van Cauteren is het belangrijk om perspectief te creëren op lange termijn. "Een perspectief waar we niet van de ene beslissing naar de andere hobbelen, waar we het niet hebben over een kortetermijncrisis, maar waar we perspectief kunnen bieden tot midden volgend jaar of zelfs eind volgend jaar. Cultuurmakers worden nog altijd als een marginaal verschijnsel gezien, zeker in een crisis."

Cultuurmakers worden nog altijd als een marginaal verschijnsel gezien, zeker in een crisis.

Beluister het gesprek met Philippe Van Cauteren via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: