Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Van Damme over AstraZeneca: "Een aantal landen hebben beslissingen genomen zonder te wachten op de Europese uitspraak"

zo 4 apr. - 7:14

De voorbije dagen heeft zowel Nederland als Duitsland beslist om het vaccin van AstraZeneca niet meer toe te dienen bij mensen onder de 60 jaar, na meldingen van uitzonderlijke gevallen van tromboses bij jonge vrouwen. De zoveelste aflevering in het AstraZeneca-verhaal die bij veel mensen weer vragen oproept. Vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen), die ook lid is van de Hoge Gezondheidsraad en van de taskforce vaccinatie, schetst nog eens hoe het in elkaar zit.
vaccin

"Toen Europa het vaccin net goedgekeurd had, vonden een aantal landen dat er te weinig gegevens beschikbaar waren over de werkzaamheid bij 55-plussers, ook ons land, dus werd het vaccin in eerste instantie alleen aan mensen onder die leeftijd toegediend. Daarna kwamen er nieuwe gegevens van honderdduizenden mensen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, echte veldstudies dus, die toonden dat het vaccin ook werkzaam was boven de 75 en de 80 jaar. Vanaf dan dienden veel landen, ook het onze, het vaccin toe aan alle leeftijdsgroepen boven de 18 jaar."

"Daarna kwamen enkele zeldzame gevallen van bloedstollingsziektes aan het licht. Sommige landen zijn dan zélf beslissingen gaan nemen en hebben de vaccinatie opgeschort zonder te wachten op advies van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA). Dat luidde uiteindelijk dat de voordelen van de vaccinatie groter zijn dan de mogelijke risico's van bijwerkingen, waarna veel landen de vaccinatie weer hervatten. En nu zien we opnieuw dat landen weer zelf beslissingen gaan nemen. En dat geeft bij de bevolking veel twijfels, want waarom zet het ene land het stop en gaat het andere land ermee door?"

Momenteel bestudeert het EMA de nieuwe gegevens om een advies te kunnen formuleren, zegt Van Damme. "In Nederland gaat het om 5 gevallen op 400.000 ingeënten. In het Verenigd Koninkrijk, het land met de langste en de meeste ervaring met AstraZeneca, gaat het om 30 gevallen om 18 miljoen ingeënten. Dat illustreert toch wel de zeldzaamheid ervan. Het is moeilijk om een oorzakelijk verband vast te stellen."

"We proberen nu om een gemeenschappelijke deler te vinden bij die mensen, maar dat is niet evident. Ze hebben bijvoorbeeld geen voorgeschiedenis van een trombose." Dat het niet zo evident is, toont volgens Van Damme ook waarom veel landen niet over een nacht ijs gaan. "Er is nu overleg met experts op Europees niveau, waarna er een advies wordt gegeven aan politici. Die moeten de knoop doorhakken."

Volgens Van Damme wordt dat Europese advies dinsdag verwacht en zou er op woensdag een politieke beslissing volgen.

Beluister het volledige gesprek met Pierre Van Damme in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet