"Van der Poel is het beste dat ooit op twee wielen heeft rondgereden"

30 september 2019
© Belga (Yorick Jansens)
Vanuit een droge radiostudio blikten de gasten van 'De Tribune' terug op een verzopen WK wielrennen in Yorkshire. Die gasten waren Wouter Vandenhaute, grote baas van Flanders Classics, en Hans Vandeweghe, journalist van De Morgen. Vandenhaute sprak voor het eerst ook over Anderlecht sinds niet hij, maar Marc Coucke de club overnam in 2017.

In deze aflevering hoor je ook:

  • Dat het programma "De School van Lukaku" het begin was voor een nieuw bedrijf van Wouter Vandenhaute dat voetballers begeleidt.
  • Waarom het niet erg is dat Greg Van Avermaet geen wereldkampioen is geworden.
  • Wat de bijnaam van wielerbondscoach Rik Verbrugghe onder de renners is.
  • Waarom Hans Vandeweghe een gemengde ploegentijdrit onzin vindt.
  • Hoe een koersorganisator zelf graag renners op en af het voetpad ziet springen.


"Het spektakel dat Van der Poel biedt, dat had Merckx ook"

Hans Vandeweghe koos als moment van de week de inzinking van Mathieu van der Poel op het WK. Vandeweghe is grote fan van de Nederlander en schuwde de grote woorden niet. "Ze zeggen over Van der Poel dat hij met de krachten woekert, maar ik noem hem iemand van de nieuwe generatie."

"Hij rijdt gewoon. Bij de jonge gasten zie je eigenlijk geen slepers meer. Evenepoel is ook geen sleper. Die rijdt ook vol als hij denkt te kunnen winnen. Volgens mij hebben we een heel mooie toekomst voor ons in het wielrennen. Ook in het rondewerk."

"Van der Poel is voor mij het beste dat ooit op twee wielen heeft rondgereden. Die kan eigenlijk alles. Crossen, mountainbiken, wegwielrennen. Hij zal nooit het palmares van Eddy Merckx benaderen, maar wat hij kan op twee wielen en het spektakel dat hij biedt…Merckx had dat ook."

"Ze liggen met elkaar in balans. Eddy was op de wielerpiste dan weer heel erg goed. Die won samen met Patrick Sercu zesdaagsen. Dat zal Van der Poel waarschijnlijk niet winnen, hoewel hij dat volgens mij ook kan."

"Ik ken de waarden die Van der Poel kan trappen op 5 minuten bergop en er zijn er niet te veel die die waarden halen. Zijn enige probleem voor het rondewerk is dat hij 5 kilogram te zwaar staat. Als hij die er nog moet afkrijgen en het gaat regenen, dan krijgt hij nog meer last dan op het WK. Het grote rondewerk wordt dus een probleem. Zou hij in de tijd van Merckx hebben gereden (toen er minder specialisatie was) dan had hij de grote rondes ook kunnen winnen."

Beluister de integrale uitzending van 'De Tribune':

Bron: sporza.be en 'De Tribune'

Lees ook: