Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Interne Keuken

“Van een verslaving afraken is geen kwestie van wilskracht”

za 29 sep. - 1:33

Je hebt geen karakter als je niet kan stoppen met roken! Toon eens wat meer wilskracht en blijf van die chocolade af! Nee, het is geen goed advies, vindt psycholoog Paul Van Deun.
Aan de keukentafel zaten meerdere chocoladeverslaafden.

In het boek 'Het Gekaapte Brein' van psycholoog Paul Van Deun leren we dat een op de vijf mensen in zijn leven in contact komt met een verslaving. Het bewijs stapelt zich op rond de Interne Keukentafel.

Auteur Johan Op de Beeck is verslaafd aan chocolade en boeken. Journalist Steven De Foer is een snoeper en keek als student graag wat dieper in het glas. Als kind dronk historica Mieke Felix graag tafelbier. En radiopresentator Sven Speybrouck, die drinkt 15 tot 20 tassen koffie per dag.

Slecht karakter

“Als we vaak en veel hetzelfde gebruiken binnen dezelfde context, dan ontstaat er een gewoontevorming, die vroeg of laat richting verslaving gaat”, verklaart Van Deun.

“Wie zich tegen die gewoonte probeert te verzetten maar daarin telkens mislukt, verliest het vertrouwen dat hij er ooit wel van af zal geraken. Hij legt zich erbij neer en blijft verder gebruiken.”

Van een verslaving afraken heeft dus te maken met zelfvertrouwen. “Het is geen kwestie van wilskracht of gebrek aan karakter”, zegt Van Deun. “Een verslaving is eigenlijk maar een mechanisme dat fout loopt, geen persoonlijkheid die slecht in elkaar zit.”

“We moeten leren om op een verstandige manier met de mechanismen in onze hersenen om te gaan. Als we dat inzicht hebben, kunnen we in kleine stapjes weer vat krijgen op dat gedrag, waardoor we zelfvertrouwen krijgen en we er steeds meer van wegblijven.”

45 euro op zak

Wat nog kan helpen, is je zo ver mogelijk verwijderen van je verslaving. Geen chocolade in huis halen als je er toch niet van af kan blijven.

Zodra je niet bij je verslaving kan, heb je veel minder goesting

“Wanneer een product niet bereikbaar is, krijg je vat op je verslaving. Als gokverslaafden zich laten uitschrijven bij de kansspelcommissie, is hun drang om te spelen veel lager. Hun verslaving is niet te krijgen, dus krijgen ze er veel minder goesting in.”

“Een gram cocaïne kost 50 euro. Cocaïneverslaafden die daarvan af willen geraken, gaan gewoon op stap zonder die 50 euro. Ze zouden toch niet durven flemen bij drugsdealers met 45 euro op zak.”

“Als men het niet kan krijgen, verwacht men het ook niet. Zo krijgt men vat op verslavingen”, besluit Van Deun.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet