"Van elke grijze muis kan je een politieke ster maken"

24 februari 2017
Hoe krijg je grijze muizen, tweedekeus-lijsttrekkers of onbekende politici als Rudy Coddens in Gent of Tom Meeuws in Antwerpen tijdig klaargestoomd voor de gemeenteraadsverkiezingen? Jan Callebaut, mediastrateeg bij Why 5 Research, legt het uit aan Annemie Peeters.

Volgens Jan Callebaut, de man die Yves Leterme ooit groot heeft gemaakt, is het belangrijk om eerst een grondige analyse te maken van de persoon. "Je moet zijn kwaliteiten, intellectuele vaardigheden en de parels in zijn verleden proberen ontdekken. Op die manier kan het verschil maken door je inhoudelijk te profileren."

Het is gemakkelijker om een ongeschreven blad als Rudy Coddens te coachen dan iemand met bagage waarvan je het publiek beeld van moet corrigeren
Jan Callebaut

De verschillen in mediastrategie op gemeentelijk en grootstedelijk of nationaal niveau zijn enorm. "Gemeentepolitiek is moeilijker dan nationale politiek. Op nationaal niveau kan je rekenen op massamedia en heb je experts die je dossiers voorbereiden. Op gemeentelijk niveau moet je meer allrounder zijn."