Van FM naar DAB+: één op de vijf Vlamingen luistert digitaal naar radio

12 november 2018
De overgang van analoge naar digitale radio gaat gestaag voort. Eén op de vijf Vlamingen luistert intussen digitaal. Dat betekent: via internet, digitale televisie of DAB+, de vervanger van de FM-band.

Tegen 2022 wil minister van Media Sven Gatz (Open VLD) de grote radiozenders van de FM-band laten verdwijnen. De bedoeling is om het Vlaamse radionetwerk volledig te digitaliseren. Een eerste meting door onderzoeksbureau Ipsos leert dat ongeveer één op de vijf Vlamingen nu al digitaal naar radio luistert.

"De Vlaming is al meer vertrouwd met digitale radio dan we dachten, 21 procent ligt vrij hoog", zegt Gatz aan VRT NWS. "Anderzijds is het zo dat het online radio luisteren nog altijd een stuk hoger is dan luisteren via DAB+. Daar moeten we zeker aan werken, zodat de luisteraar klaar is om binnen een paar jaar de sprong te maken van FM naar DAB+."

Om dat cijfer verder op te krikken, start vandaag de "Week van de Digitale Radio". Tijdens die week wordt DAB+ in de schijnwerpers gezet in samenwerking met alle Vlaamse radiostations. Sinds vorige maand zijn ze allen actief op die nieuwe norm.

Waarom DAB+?

Maar wat is nu het voordeel van dat digitaal luisteren? Volgens de Vlaamse Regering leidt die digitalisering tot een rijker en diverser radiolandschap. Dat komt omdat DAB+ meer ruimte biedt dan de drukbezette FM-band.

Bovendien geeft DAB+ een sterker signaal, waardoor de kans op storingen kleiner wordt. Verder bereikt ook extra informatie de luisteraar, zoals de titel van de song of de naam van het radioprogramma.

Toch luisteren maar drie procent van de Vlamingen vandaag via DAB+. Hoe komt dat? Els Van De Sijpe, radiomanager bij de VRT, verklaart: "Bij de VRT zetten wij al lang in op digitale radio, maar pas sinds vorige maand zijn alle Vlaamse radiozenders actief op DAB+." Vlaanderen staat dus nog aan de start van de digitalisering van radio. "Vanaf nu zal het alleen maar sneller stijgen", vervolgt Van De Sijpe. "En niet alleen via DAB+, maar ook via internet en digitale televisie."

Beluister ook het interview over digitale radio in 'Nieuwe Feiten':

Speel mee met onze quiz en win een DAB+ toestel: