Van Gucht: "Buiten is veiliger dan binnen, maar een kus buiten is even gevaarlijk als een kus binnen"

30 april 2021
Op de persconferentie van het Crisiscentrum heeft viroloog Steven Van Gucht de huidige coronacijfers toegelicht. Alle coronacijfers zijn in dalende lijn. "Een langverwachte én welverdiende daling is eindelijk ingezet", stelt Van Gucht vast. "Vaccin en maatregelen werken nu in synergie, en deze combinatie laat ons toe om het plateau(niveau) te verlaten."

Van Gucht merkt op dat het profiel van de patiënten in de ziekenhuizen jonger wordt. Een gevolg van de vaccinaties. "Steeds meer ouderen worden beschermd." Maar we zijn er volgens Van Gucht nog niet.

"Vergeet niet dat er nog steeds veel virus circuleert. (...) We zitten in een overgangsfase. Focus u vooral op buitenactiviteiten, daar is het veiliger dan binnen. Maar ook buiten kunnen we elkaar besmetten. Een kus buiten is even gevaarlijk als een kus binnen. (...) Besmettingen die buiten plaatsvinden, vaak in een informeel kader, zijn moeilijker te traceren en halen vaak de statistieken niet."

Zaterdag 8 mei heropenen de terrassen. Die versoepeling haalde Van Gucht ook aan met het volgende advies: "Doe een terrasje bij voorkeur met mensen van uw vaste bubbel, met uw gezin of knuffelcontact. Buiten samen eten of drinken blijft immers riskanter dan samen wandelen of fietsen."

Kijk hier de persconferentie van het Crisiscentrum over de coronacijfers, met toelichting van viroloog Steven Van Gucht:

Bron: vrtnws.be