Van Gucht over nieuw advies over mondmaskers: "Vooral belangrijk in kleine ruimtes waar mensen urenlang samenzitten"

3 februari 2021
© James Gekiere (Belga)
Het nieuwe advies van de Risk Assessment Group om op kantoor altijd een mondmasker te dragen, is vooral van toepassing in kleine ruimtes waar mensen urenlang samenzitten en waar ventilatie moeilijk is. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht in 'De Wereld Vandaag'. Mondmaskers in tv- of radiostudio's dragen, hoeft volgens hem niet, als bepaalde voorwaarden worden opgevolgd

De Risk Assessment Group (RAG) heeft nieuwe adviezen opgesteld over het gebruik van mondmaskers in de strijd tegen het coronavirus. Gewone maskers uit stof of wegwerpmateriaal blijven de voorkeur genieten. En ze worden voortaan beter ook gedragen op kantoor en in andere afgesloten ruimtes, ook als er 1,5 meter afstand kan worden gehouden. (Meer info over de adviezen vind je op vrtnws.be)

"Het nieuwe advies van de Risk Assessment Group om op kantoor altijd een mondmasker te dragen, is vooral van toepassing in kleine ruimtes waar mensen urenlang samenzitten en waar ventilatie moeilijk is" verduidelijkt Steven Van Gucht in 'De Wereld Vandaag'.

"De werkvloer blijft een belangrijke plek van besmetting", zegt hij. "Meer dan een op de vier vastgestelde klusters ontstaan op de werkvloer. Je kan niet alle risico's wegnemen, maar op dit moment kunnen vooral de aerosolen of virusdampen problemen geven. Dit is zeker zo in kleine ruimtes met lage plafonds waar meerdere mensen urenlang samenwerken. Daarin kunnen virusdampen zich opbouwen."

"Je kan dit voorkomen door een goeie ventilatie, daar hameren wij altijd al op, maar dat is niet altijd mogelijk. Dan kunnen maskers helpen. Je vermindert de ontwikkeling van aerosolen omdat de druppels die we uitstoten worden gevangen vooraleer ze tot erg fijne druppels kunnen verdampen."

Mondmaskers in tv- of radiostudio's dragen, hoeft volgens Van Gucht niet, als bepaalde voorwaarden worden opgevolgd. "Gesprekken in uitzendingen duren meestal maar een paar minuten. In praatprogramma's loopt dat soms wel op tot een half uur, maar naar mijn ervaring zijn studio's erg grote ruimtes die erg goed geventileerd zijn. De afstand tussen mensen is er ook minstens twee meter."

Lees ook: Geen mondmaskers in tv-studio's VRT: "Genoeg ventilatie en voldoende afstand" (vrtnws.be)

Beluister het gesprek met Steven Van Gucht in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: