Van hardlopen krijg je koorts

25 november 2016
Ben jij een hardloper? Er bestaat geen beter medicijn tegen de stress en de winterdepressie. Maar er is ook slecht nieuws. Van lopen krijg je koorts. Dat heeft Matthijs Veltmeijer, onderzoeker aan de Radbouduniversiteit, ontdekt.

Matthijs Veltmeijer ontdekte dat je tijdens het hardlopen tijdelijk koorts krijgt. Tijdens het lopen produceren de spieren van de lopers voor 80% aan warmte en maar voor 20% aan beweging. Een hardloper die vijftien kilometer loopt, heeft een temperatuur van boven de 40 graden. Uit het onderzoek is echter gebleken dat er geen sprake is van echte koorts. Bij koorts spreek je namelijk van een infectie en bij het hardlopen is er geen sprake van een infectie. 

De stijging van je temperatuur wordt dus veroorzaakt door de verbranding van energie en door je spieren. Uit het onderzoek blijkt ook dat er grote verschillen zijn tussen mensen onderling. Bepaalde mensen ondervinden slechts een kleine stijging van hun temperatuur terwijl iemand anders bijvoorbeeld een temperatuur had van 41,2 graden. Wanneer je stopt met hardlopen, daalt je temperatuur ook terug snel tot een normaal niveau.