Van jazz ga je sneller rijden

7 december 2011

"Heeft de muziek waar je in de auto naar luistert invloed op je rijstijl?" vroeg onze medewerker volksbevragingen-en menswetenschappen. "Natuurlijk dat!" was het eenstemmige redactionele antwoord. "Van rustige muziek ga je rustig rijden, en van uptempo en boenke-boenke krijg je een zware voet." trapte iemand de openstaande deur in.

"Het Britse enquêtebureau Populus heeft dat bevraagd bij 2000 chauffeurs." ging onze menswetenschapper verder. "Daaruit blijkt dat wie in de auto naar klassiek luistert het minste aantal snelheidsovertredingen begaat. En zich het minst aan bumperkleven bezondigt. Rockers - of toch 67 procent van hen - vloekt achter het stuur en maakt obscene gebaren naar andere chauffeurs."

Niemand viel van zijn stoel. En toen opperde hij met gevoel voor opbouw en timing: "Jazzfans maken de meeste snelheidsovertredingen."

Onze bijna-vijftiger schoot wakker. "Wat probeer je te insinueren? Dat Marc Van den Hoof grossiert in verkeersboets, of wat?" Hij stoof naar zijn telefoontoestel en liet zich onderdompelen in de sonore rustige bariton van Marc. Terwijl de rest een exposé aanhoorde over complexe composities, tempowisselingen en tegendraadse ritmes waardoor een mens analytischer gaat luisteren en minder gefocused is op het verkeer.