Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Van "knuffelcontact" tot "klimaatactivisme": nieuwe editie van de Dikke Van Dale verwerkt duizenden nieuwe woorden

di 2 nov. - 3:59

De zestiende editie van de Dikke Van Dale heeft duizenden nieuwe woorden verwerkt. De afgelopen jaren hebben gebeurtenissen als de coronacrisis en de klimaatverandering veel nieuwe begrippen geoogst. Zo maakt "knuffelcontact", dat vorig jaar Woord van het Jaar was, nu officieel deel uit van onze woordenschat.
Nederlands

Mondkapje, neuswisser en klimaatactivisme: het zijn maar enkele nieuwe woorden die onze taal zijn binnengesijpeld. Vooral de coronacrisis heeft de laatste tijd de taalcreativiteit gestimuleerd. Knuffelcontact was vorig jaar zelfs Woord van het Jaar. En daar hebben de uitgevers van de Dikke Van Dale, het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal, zeker rekening mee gehouden.

In maart verschijnt dus de zestiende editie van de Dikke Van Dale, die volledig is bijgewerkt met nieuwe woorden van de afgelopen jaren over bijvoorbeeld corona, klimaat en sociale media. De duizenden nieuwe woorden laten zien hoe "de samenleving verandert en hoe dat zijn weerslag heeft op de taal".

Op een volledig overzicht moeten we nog even wachten, maar ook woorden als vriendschapsfraude en zelfoogstboerderij hebben alvast de lijst gehaald.

Om opgenomen te worden in papieren versie van de Dikke van Dale, moet een woord gedurende langere tijd regelmatig worden gebruikt in kranten, tijdschriften, boeken en op internet. Het woord moet algemeen bekend en ingeburgerd zijn, maar ook relevant blijven in de toekomst.

"In de papieren versie neem je normaal gezien enkel woorden waarvan je denkt dat die over twintig jaar nog steeds in gebruik zijn", zegt VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx. "Bijvoorbeeld het woord "coronapas" wordt momenteel vaak en door veel mensen gebruikt, maar is hoogstwaarschijnlijk geen blijver. Daarom is het niet opgenomen in de papieren editie."
"In de digitale versie van de Dikke Van Dale kun je sneller inspelen op het huidige gebruik van woorden", zegt Hendrickx. "Daar kun je gemakkelijker en sneller woorden opnemen die nù door de omstandigheden en actualiteit opkomen."

Jubileum

Na de vorige editie, die in 2015 werd uitgegeven, was het niet helemaal zeker of er nog een gedrukte versie van het woordenboek zou komen. Vooral het internet zit daar voor iets tussen. Deze editie komt dan ook enigszins onverwacht.

Daarnaast viert de Dikke van Dale ook een jubileum. Het is immers 150 jaar geleden dat Johan Hendrik Van Dale voor het eerst zijn naam verbond aan het woordenboek. Daarom is deze editie verrijkt met 150 taalverhalen over 150 jaar taalgeschiedenis. Deze verhalen staan zijn geïllustreerd met infographics, tijdlijnen, kaarten, afbeeldingen van oude woordenboekartikelen en leuke lijstjes.

Luister naar het gesprek met Ruud Hendrickx

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet