"Van mij mag de stad elke zondag autovrij zijn"

21 september 2015
33 steden en gemeenten namen gisteren deel aan de Autovrije Zondag, in het kader van de Week van de Mobiliteit. Een geslaagd initiatief, vindt VRT-collega Sven Pichal. Van hem mag de stad elke zondag autovrij zijn.

Sven mag zijn mening kwijt in 1 minuut.

Wat was dat gisteren? Plots was die heel binnenstad zoals Park Spoor Noord. Overal goedgezinde mensen, ja in Antwerpen! Ruimte om te ademen, dekentje op de grond, bakken bier en kannen muntthee onder de arm, fietsers in het midden van de kaai, voetgangers op de Paardenmarkt en skaters in de Nationalestraat. Overal rommelmarktjes en terrassen. Zelfs de zon besloot weer eens een dag voluit te schijnen.

Geen dagdroom. Wel een dag dromen. En ja, ik besef dat wie gisteren toch de auto nodig had wellicht heeft gevloekt. Al was het zondag niet in de kerk, maar wel ergens in een auto, in één van die files rond de stad, buiten die luchtbel die mijn stad gisteren was en heel wat andere steden.

Als er al andere steden buiten Antwerpen bestaan. (Grapje)

Een droom van een dag die bij mij een andere dagdroom doet ontstaan: waarom kan dit niet elke zondag? Of komaan, minstens één zondag in de maand. Niet alleen in de binnenstad, maar in heel de stad. Als dat in Brussel kan, dan ook in Antwerpen. En in al die andere steden, want jawel, die bestaan. Het is ons gegund, toch.

 

Het forum is afgesloten. Wil je nog reageren? Mail dan naar hautekiet@radio1.be.