Van Overtveldt denkt aan vennootschapsbelasting van 20 procent tegen 2020

24 augustus 2016
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) denkt eraan de vennootschapsbelasting te verlagen van 33 naar 20 procent. Dat schrijven verschillende kranten en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Om dat plan te financieren, liggen verschillende pistes op tafel.
In het plan stapt de minister af van het systeem van twee tarieven voor de vennootschapsbelasting en wil hij die voor alle bedrijven laten zakken van 33 naar 20 procent.

Om dat plan te financieren, liggen verschillende pistes op tafel. Een daarvan is het optrekken van de roerende voorheffing op dividenden van 27 naar 30 procent. Dat ligt evenwel gevoelig, want dat betekent dat iedere Belg met aandelen een deel van de belastingverlaging voor bedrijven moet financieren. Een tweede piste die bestudeerd wordt, is de afschaffing van de notionele intrestaftrek, het belastingvoordeel voor bedrijven met veel eigen vermogen. Het is de bedoeling dat op termijn zowat alle aftrekposten verdwijnen. Voorts wordt eraan gedacht het afschrijvingssysteem voor bedrijven minder gunstig te maken.

In een reactie aan VRT Nieuws en De Ochtend benadrukt de minister dat dit een van de vele scenario's is die de afgelopen tijd zijn uitgewerkt. "Dit plan is gelekt en is niet het definitieve plan dat eerstdaags naar de regeringstafel gaat."

Wat vanochtend in enkele kranten verschenen is, is één van de vele scenario's die we de voorbije maanden hebben uitgewerkt. Er is slechts één van de scenario's naar boven gekomen, maar er zijn er nog vele andere.

Bron © deredactie.be

Beluister hieronder ook de reactie van Van Overtveldt: