Van Overtveldt over Arco: dialoog met EU is nodig

25 juli 2018
De federale regering blijft overleggen met Europa over de regeling die ze uitwerkte voor de Arco-coöperanten. Dat zegt minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA). De Europese Commissie moet groen licht geven voor het Arco-akkoord en de bevoegde commissaris Vestager liet gisteren uitschijnen dat dat niet evident zal zijn. Er is nog overleg nodig, zegt Van Overtveldt in 'De Ochtend'.

De federale regering heeft beslist om het dossier af te ronden, zegt Johan Van Overtveldt. “We hebben duidelijke afspraken gemaakt. Maar als je aan vijf economen een mening vraagt, krijg je er zes. Als je die aan vijf advocaten vraagt, krijg je er vier."

Volgens Van Overtveldt ligt er voor de regering juridisch advies op de tafel dat zegt dat er geen sprake is van staatssteun als je alleen particulieren vergoedt. "Ik ben zelf geen jurist. Ik hoor ook andere juristen andere dingen zeggen. Ik denk dat het logisch is dat we de dialoog met de Europese Commissie verder zetten.”

Gisteren zei de bevoegde Europese commissaris Vestager dat ze het Arco-akkoord de komende weken en maanden zal bespreken met de Belgische overheid. De commissie schoot de eerste Arco-deal met de staatswaarborg af in 2014, wegens illegale staatssteun. Het valt nog af te wachten of Europa met dit akkoord instemt.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Beluister hieronder het volledige interview uit 'De Ochtend':

Lees ook: