Van Overtveldt: "Sommige advocaten suggereren dat het 'enkel om witwas' gaat. Alsof dat een voetnoot is"

13 oktober 2018
Johan Van Overtveldt
Veel supporters zijn ontgoocheld over de berichten van matchfixing in het Belgische voetbal en dat kan minister van Financiën Johan Van Overtveldt wel begrijpen. Maar dat sommige advocaten stellen dat het voor hun cliënt "enkel om witwas" gaat, gaat er bij de minister niet in.

Van Overtveldt bevestigde in De Ochtend dat de regering snel wil samenzitten om de forse fiscale voordelen voor profvoetballers en clubs onder de loep te nemen. "We zijn verplicht tegenover de gemeenschap om die voordelen, als we ze zouden in stand houden, te rechtvaardigen."

Hij wijst erop dat de beschuldigingen van frauduleuze financiële praktijken niet te onderschatten zijn. "Het gaat nu vooral over matchfixing en dat is begrijpelijk. Veel voetbalsupporters zijn zwaar ontgoocheld. Maar tegelijkertijd is er een ganse reeks onfrisse praktijken naar boven gekomen op vlak van witwas, valse facturen ..."

Gisteren reageerde de advocaat van spelersmakelaar Mogi Bayat met de boodschap dat het voor zijn cliënt "niets te maken heeft met corruptie, met matchmanipulatie of contact met scheidsrechters". "Het gaat enkel over witwassen, dat is het", klonk het. Van Overtveldt zegt dat hij daarover "verbolgen" is. "Alsof dat een voetnoot zou zijn."

"Genuanceerd blijven"

De minister laat weten dat hij met zijn administratie, de FOD Financiën, heeft samengezeten. "Dat om ervoor te zorgen dat we snel en krachtdadig, binnen het wettelijk kader, zullen optreden."

De maatregelen die de regering zal nemen, zullen afhangen van een grondige analyse van de feiten, weet Van Overtveldt nog. "Want we moeten daar genuanceerd in blijven en niet in het wilde weg zomaar vanalles gaan doen." Hij wijst erop dat de een deel van dat belastingvoordeel voor clubs bijvoorbeeld gebruikt wordt voor de opleiding van de jeugd. "Dan zou het goed zijn om dat in stand te houden."

Bron: vrtnws en De Ochtend.
Herbeluister het interview in De Ochtend hier vanaf minuut 43.