Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Van poetsvrouw tot eremagistraat: hoe het Tweedekansonderwijs het leven van Alice helemaal veranderde

vr 8 okt. - 6:44

Wie er om allerlei redenen niet in geslaagd is om een diploma secundair onderwijs te halen, kan in Vlaanderen via het Tweedekansonderwijs (TKO) alsnog een diploma halen. En dat al veertig jaar lang. Alice Roothooft was poetsvrouw toen ze in de jaren negentig de stap naar het Tweedekansonderwijs zette. Het was de start van een succesvolle loopbaan die haar uiteindelijk tot in het justitiepaleis van Antwerpen bracht.
Alice Roothooft

Alice Roothooft was 38 en werkte als poetsvrouw voor het OCMW in Schoten toen ze een affiche zag van het Tweedekansonderwijs. Ze besliste om weer naar school te gaan. Een stap die haar hele leven veranderde.

"Ik ben maar tot mijn 16de naar school gegaan", vertelt Roothooft. "Ik zat in een moeilijke thuissituatie en op school ging het ook niet goed. Dus ben ik beginnen werken, eerst als verkoopster, daarna als poetsvrouw."

"Maar ik miste iets, ik wilde meer algemene kennis verwerven en toen ik die affiche zag over het Tweedekansonderwijs, waarin ze je helpen om een diploma secundair onderwijs te halen, wist ik : dit wil ik doen."

In het Tweedekansonderwijs ging het er helemaal anders aan toe dan in de gewone school, vertelt Roothooft. "Je leerde er niet alleen Frans en wiskunde, de leerkrachten lieten je ook groeien als persoon."

Tot haar verrassing mocht ze meteen starten in de tweede graad. Ze werd goed ondersteund, de leerkrachten gingen zelfs mee met de trein naar Brussel wanneer ze haar examen moest afleggen voor de Centrale Examencommissie. En door die aanpak kreeg ze zelfvertrouwen en had ze niet meer de idee dat ze dom was.

Na vier jaar deeltijds poetsvrouw, deeltijds les volgen had Roothooft haar diploma secundair onderwijs in handen. En toen dacht ze terug aan haar kinderdroom: studeren op de universiteit.

Haar man en dochter zeiden dat ze ervoor moest gaan en dus schreef ze zich in als student criminologie bij de VUB in Brussel. Ze zat er als 42-jarige tussen jonge studenten die pas van de middelbare school kwamen, maar ze sloot er onmiddellijk vriendschappen voor het leven.

Roothooft had nu ook een universitair diploma op zak en kon vrij snel starten in het justitiehuis in Antwerpen waar ze vele jaren gevangenen begeleidde die voorwaardelijk in vrijheid waren gesteld.

Maar ze bleef meedoen aan examens en slaagde ook voor assessor bij de strafuitvoeringsrechtbank waar ze mee oordeelde over wat er moest gebeuren met geïnterneerden.

Vorig jaar ging ze daar op pensioen en kreeg ze de titel van eremagistraat. Als ze nu terugblikt op haar rijke carrière kan ze het zelf bijna niet geloven. Dit is mijn "American dream" , zegt ze, "en dat allemaal dankzij het Tweedekansonderwijs."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet