Van Quickenborne: "Peeters legt zich erbij neer dat werkloze meer pensioen krijgt dan zelfstandige"

28 april 2017
Open VLD-Kamerlid Vincent Van Quickenborne haalt scherp uit naar minister van Werk Kris Peeters (CD&V). "Hij legt er zich bij neer dat een werkloze meer pensioen krijgt dan een zelfstandige. Ik vind dat onaanvaardbaar", zegt Van Quickenborne in "De ochtend" op Radio 1.

Aanleiding voor de discussie is het verhaal van twee vriendinnen uit Henegouwen die nagegaan zijn hoeveel pensioen ze zullen krijgen. De ene heeft 40 jaar gewerkt, eerst als winkelbediende en vervolgens als zelfstandig filiaalhouder en gerante. Dat levert haar een pensioen op van 925 euro. Omdat ze vooral als zelfstandige gewerkt heeft krijgt ze een lager pensioen dan een werknemer.

Haar vriendin heeft 6 jaar gewerkt als opvoedster. Door familiale omstandigheden moest ze haar job opgeven en daarna bleef ze 33 jaar werkloos. Zij zal een brutomaandbedrag van 1.134 euro krijgen. Dat komt omdat de werkloosheidsperiode meetelt voor de pensioenopbouw als een zogenoemde gelijkgestelde periode.

Peeters wijst naar regeerakkoord

De gelijkgestelde periodes zijn door de vorige en de huidige regering al aangepast, maar voor Open VLD'er Van Quickenborne toont het voorbeeld aan dat er meer moet gedaan worden. Hij lanceerde gisteren in de Kamer een oproep om de werkloosheid in de tijd te beperken, waardoor een dergelijke situatie vermeden zou worden.

CD&V blijft echter gekant tegen die maatregel. Minister Peeters stelde voor om het regeerakkoord uit te voeren en er op die manier voor te zorgen dat het "schrijnende voorbeeld" een oplossing krijgt. "Niemand is graag werkloos", klonk het.

"Ik neem daar geen genoegen mee, absoluut niet", reageert Van Quickenborne in "De ochtend". "De beperking van de werkloosheid in de tijd is een standpunt dat door een grote meerderheid van de Vlamingen wordt gedeeld. En het is een belangrijke methode om die pensioenen voor langdurig werklozen naar beneden te krijgen."

"We mogen niet uitbollen"

"Het ergste van al is dat de minister ook helemaal geen alternatief op tafel legt. Hij legt er zich bij neer dat een werkloze meer pensioen krijgt dan een zelfstandige. Ik vind dat onaanvaardbaar voor een minister van Werk die ervoor zou moeten zorgen dat mensen die werken erop vooruitgaan en dat mensen die niet werken minder hebben dan diegenen die wel werken. Dat is toch de logica zelve."

De Open VLD'er waarschuwt dat het hervormingswerk van de federale regering niet mag stilvallen. "We hebben met deze regering een aantal stappen gezet, onder meer met de verhoging van de pensioenleeftijd en de taxshift. Maar het is belangrijk dat we bijkomende stappen zetten. En dan blijft het stil aan de overkant. We mogen niet uitbollen, het is nu tijd om een tweede adem te vinden met de regering en aan de slag te gaan."

Bron: deredactie.be