Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Van Ranst: "Met deze cijfers, een stijging van 32 procent, zitten we aan het begin van de tweede golf"

vr 17 jul. - 5:14

Ons land telt nu gemiddeld 115 nieuwe coronabesmettingen per dag voor de periode van 7 tot en met 13 juli, een derde meer dan een week eerder. Vorige maandag kwam het aantal besmettingen zelfs al uit op 216 stuks.
Test
  • Ons land telt nu gemiddeld 115 nieuwe coronabesmettingen per dag. Dat daggemiddelde slaat op de periode van 7 tot en met 13 juli en ligt een derde (32 procent) hoger dan in de vorige periode (30 juni tot 6 juli). Gisteren lag dat daggemiddelde nog op 100.
  • De stijging lijkt volgens Sciensano algemeen: ze is verspreid over alle provincies en over alle leeftijdsgroepen.
  • Nog een zorgwekkend cijfer: afgelopen maandag steeg het aantal coronabesmettingen op één dag met maar liefst 216 stuks. In totaal zijn er nu al 63.238 bevestigde coronabesmettingen in België.
  • Gemiddeld zijn er nog 10 ziekenhuisopnames per dag, maar dat cijfer lijkt volgens Sciensano ook niet meer te dalen.
  • Het gemiddelde aantal overlijdens daalt wel nog. Gemiddeld noteert Sciensano 2 overlijdens per dag, 45 procent minder dan een week eerder. In totaal zijn nu 9.795 mensen in ons land overleden aan het coronavirus.

Luister naar  Marc Van Ranst, viroloog aan de KU Leuven in De ochtend

Viroloog Marc Van Ranst en epidemioloog Pierre Van Damme zijn duidelijk: de nieuwe coroncijfers zijn absoluut "niet goed". Het weekgemiddelde zit nu al rond de 115, maar maandag - "wat toch al even geleden is" - zaten we aan meer dan 200 bevestigde besmettingen. Bovendien zit de stijging in alle leeftijdsgroepen en alle provincies. "Als je deze cijfers ziet, kan je zeggen dat de tweede golf begonnen is", zegt viroloog Van Ranst. Epidemioloog Van Damme is het met hem eens. "Alleen weten we niet hoe die golf er zal uitzien."

"Dit is een absolute wake-up call voor ons allemaal", zegt Van Ranst.

Afstand houden, mondmaskers dragen waar nodig en sociale contacten beperken is echt belangrijk. We weten dat niet iedereen zich aan die regels houdt.

Volgens Van Ranst is er werk aan de winkel. "We moeten echt weten vanwaar die besmettingen komen", herhaalt hij de kritiek van de voorbije dagen. "Verdere versoepelingen van de coronamaatregelen zitten er met deze cijfers niet in. Volgende week (donderdag is het Veiligheidsraad, red.) zal een mogelijke verstrenging wel op de agenda staan als de cijfers zo verder evolueren." Wat er dan zou kunnen gebeuren? "Dat is moeilijk te zeggen als we niet weten waar de besmettingen plaatsvinden."  "We hebben echt geen minuut te verliezen", besluit Van Damme.

Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) maakt zich zorgen over de stijging van het aantal coronabesmettingen in ons land. "Dit zijn zeker geen goede cijfers." Volgens haar "wint het virus aan kracht".

Moeten er dan maatregelen worden genomen? "Ik heb deze week gezegd dat de toestand het niet toeliet om versoepelingen te doen. Volgende week donderdag is er opnieuw een Nationale Veiligheidsraad. We moeten de cijfers nauwlettend in het oog houden en zullen zien of er opnieuw verstrengingen nodig zijn."

De Block blijft erop hameren dat iedereen de maatregelen moet respecteren, "ook op het strand, ook in uw eigen tuin". "Dat zou een geweldig verschil maken. Alle inspanningen mogen niet voor niks geweest zijn, we mogen niet terug naar vroeger."

Luister naar een reactie van minister van Volksgezondheid, Maggie De Block:

Bron: vrt,ws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet