Winterellende blijft Spanje teisteren: sneeuw is ijs geworden, speciale convooien om eten en coronavaccins vervoeren

11 januari 2021
© Gabriel Bouys / AFP
In Spanje is de winterellende nog niet van de baan. De voorbije dagen viel er ongezien veel sneeuw door de storm Filomena. Die heeft nu plaatsgemaakt voor een koudegolf die zeker een week zal duren. Op verschillende plaatsen zakken de temperaturen tot 10 graden onder nul.

Ook in Madrid heeft het vannacht serieus gevroren, tot min 7 graden, vertelt correspondent Sven Tuytens vanuit de Spaanse hoofdstad in 'De Ochtend'. "Binnenlandse Zaken heeft de bevolking gisteren opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven en de auto niet te gebruiken. Scholen en universiteiten blijven al zeker tot en met woensdag gesloten. De Spaanse regering zet speciale convooien in om voedingswaren, maar ook COVID-vaccins te vervoeren. Want het transport in en rond Madrid zit geblokkeerd door de sneeuwval."

Heel wat wegen zijn nog altijd niet vrijgemaakt, dus alle sneeuw is ijs geworden, zegt Tuytens. Op de ring rond Madrid kon je de voorbije dagen al niet rijden door de dikke sneeuwlaag, omdat het materiaal er niet is om 40-50 centimeter sneeuw te ruimen. Er zijn sneeuwruimers vanuit Andalucië naar Madrid gekomen om te helpen.

"Men heeft zelfs de hulp van de bevolking ingeroepen. Mensen zijn massaal sneeuw beginnen ruimen, niet alleen in hun eigen straat, maar ook voor publieke gebouwen. Je had echt brigades die de toegangswegen tot ziekenhuizen, medische centra en scholen vrijgemaakt hebben", aldus Tuytens. "Maar zelfs met al die solidariteit zijn de problemen niet van de baan. De situatie zal ten vroegste pas tegen het einde van de week normaliseren."

"Opgesloten"

Intussen zitten veel Madrilenen zowat "opgesloten", met een normale personenwagen kan je je momenteel niet verplaatsen door hopen sneeuw en ijs. "Men is bang voor scenario's zoals in 2018, toen zaten 3.000 auto's vast in de vrieskou en duurde het 18 uur om de mensen vrij te maken", herinnert Tuytens zich.

De winterellende komt bovenop de coronacrisis. Tuytens spreekt van complete chaos: "Het afgelopen weekend was de prioriteit om de wegen naar de ziekenhuizen vrij te maken, we spreken dan nog niet over het transporteren van patiënten en zorgverleners. Voor wie dringend medische hulp nodig heeft blijft de overheid in gebreke, maar ook daar is er veel solidariteit. Zo bieden eigenaars van 4x4 wagens via sociale media aan om medisch personeel, zieke mensen en zwangere vrouwen gratis te vervoeren. De situatie is erg ingewikkeld in Spanje."

Beluister het gesprek met correspondent Sven Tuytens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'