Van timmerman tot zanger

2 december 2018
Robert Finley Easy Eye Sound records
Robert Finley had zijn oude dag heel anders ingebeeld. In plaats van een welverdiend pensioen als timmerman staat de zestiger uit Louisiana nu aan het begin van een zangcarrière. Maar het is een jongensdroom die in vervulling gaat, dus hem horen we niet klagen.

Robert Finley (64) kreeg de laatste jaren meer en meer problemen met zijn zicht (langs één kant is hij zo goed als blind geworden) en daardoor lukte het voor hem niet meer om een volwaardig carpenter (timmerman) te blijven. Een beroep dat bij de Finleys al een paar generaties lang wordt doorgegeven van vader op zoon. 

Intussen geraakte zijn tweede activititeit als zanger in een ware stroomversnelling. Na een opgemerkt straatconcert in Helena, Arkansas kwam Finley in contact met de Music Maker Foundation, een organisatie die financiële hulp biedt aan oudere muzikanten. Kort daarop maakte Finley een eerste album en geraakte een video van hem tot bij Dan Auerbach, de zanger en songschrijver van The Black Keys. 

Robert Finley met Dan Auerbach
undefined

Auerbach was danig onder de indruk van Finley's zangstem en zo geraakte Finley aan een deal met Easy Eye Sound en kwam het album Goin' Platinum! tot stand. Een album waarop Finley met zijn donkere, rauwe stem mag schitteren in songs van de hand van Auerbach en een paar bevriende muzikanten (John Prine, Nick Lowe .. ). De begeleiders zijn ook niet de minsten: meestal speelt Gene Chrisman drums en zijn de keyboards het werk van Bobby Wood. Beide behoren tot de zgn Memphis Boys, muzikale veteranen die in hun jonge dagen de begeleiders waren van o.m. Elvis Presley en Aretha Franklin. 

HERBELUISTER hier het gesprek met Robert Finley