Van wie ligt er een In Memoriam klaar?

17 september 2015
Het is een publiek geheim. Van belangrijke figuren die een zekere leeftijd hebben bereikt, ligt er een in memoriam klaar voor radio en televisie. Jan Verheyen wil weten wat de criteria daarvoor zijn. En van wie ligt dat al klaar?

Filmregisseur en televisiemaker Jan Verheyen was vandaag nieuwsgast in De Bende van Annemie.

Hij zag zijn kans schoon om het over het publiek geheim van de in memoria te hebben. Wat zijn de criteria om dat van iemand te maken?

Geertje Bal, chef in memoria van internationale figuren voor televisie: "De criteria zijn leeftijd, belangrijkheid en wat weten we over de gezondheidstoestand van de persoon in kwestie."

Een voorbeeld: "Van Nelson Mandela lag een tijdje een in memoriam klaar. En we hebben die verschillende keren moeten updaten. De man hield ons als het ware aan het lijntje."

 

Niet morbide

We vroegen het ook even aan Lucas Vanclooster. Hij maakt heel wat in memoria voor de radio. En hij heeft daar helemaal geen problemen mee:

Dit is helemaal niet morbide. Het is pas morbide om het niet te doen, om die mensen geen mooi eerbetoon te schenken.

In totaal liggen er voor radio 80 in memoria klaar. Enkele namen: Charles Aznavour, Kirk Douglas, Helmut Kohl, Jacques Chirac, paus Franciscus, maar ook Barack Obama.

Geen namen van Belgen? "Jawel, 30 van de 80 zijn Belg. Maar die namen zeg ik toch liever niet. Alleen deze dan: de huidige premier en de koning, want die zijn té belangrijk, en Eddy Wally."

Soms worden radio en televisie ook in snelheid gepakt. "Denk maar aan het plotse overlijden van Robin Williams", zegt Geertje Bal. "Dat hebben we op de dag zelf moeten maken."

"En Luc De Vos. Ik vind het nog altijd heel jammer dat we dat niet op voorhand hebben kunnen maken", zegt Vanclooster.

 

Beluister het volledige interview met Jan Verheyen in De Bende van Annemie hieronder.