"Van zodra ik iets zeg over het klimaat word ik gelyncht. Ik lig daar wakker van."

2 november 2015
Dat zegt weervrouw Jill Peeters. Zij volgt al jaren het klimaatbeleid op, en eind deze maand begint in Parijs de grote internationale klimaatconferentie.

In eigen land is er onvrede over het klimaatakkoord dat minister Marghem sloot met haar regionale collega's. Bij de overheid, zo lijkt het wel, heerst er maar weinig interesse in dat klimaat.

Hoe gaan we in tegen klimaatmoeheid?

Jill Peeters, weervrouw bij VTM en Het Laatste Nieuws, is ook co-auteur van het boek 40° in de schaduw. Over leven in een ander klimaat (2014). En bovenal als geen ander bezig met iedereen te overtuigen van het belang van de klimaatverandering. In binnen- én buitenland.

"De normale temperatuur op dit moment ligt al 2 graden hoger dan 100 jaar geleden. Er komen ook meer periodes met meer neerslag aan, we gaan wel eens natte voeten krijgen."

Jill Peeters snapt wel waarom er klimaatmoeheid is: "De mens is gemaakt om te reageren op gevaar dat zich afspeelt op korte termijn. Dus reageren op iets waar hun kinderen last van zullen hebben, dat is al veel moeilijker."

Ze vindt het belangrijk om te vechten tegen klimaatmoeheid. Tegelijk blijft het voor haar moeilijk om stééds weer in discussie te gaan met mensen:

Van zodra ik iets over klimaat zeg, word ik gelyncht. Ik lig daar wakker van.

 

Wakker blijven! Zo meteen over 'klimaatmoeheid' bij @radio1be #debende pic.twitter.com/Elpv5Kb3dl

— Jill Peeters (@JillPeetersWX) November 2, 2015

 

Foto © Filip Naudts