Herman Goossens: "Het hele land testen? Dat zie ik eigenlijk niet zitten"

17 november 2020
© Dirk Waem (Belga)
Vanaf volgende week zal de teststrategie voor corona opnieuw worden uitgebreid. Dat heeft microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen en voorzitter van de werkgroep testing) bevestigd in 'De Ochtend'. De teststrategie is uitgewerkt tot en met februari, en er wordt ook al nagedacht over testen op grotere schaal. Wat niet wil zeggen dat Goossens het hele land wil testen, zoals in Slovakije bijvoorbeeld.

Vanaf 23 november worden opnieuw mensen zonder symptomen getest. "We gaan naar (een dagelijkse testcapaciteit van) ongeveer 90.000 testen aan het einde van deze maand, 110.000 eind december en 115.000 in januari", zegt Herman Goossens in 'De Ochtend'.

Of de quarantaineregels dan ook weer versoepeld worden (die quarantaine was uitgebreid net omdat niet iedereen getest kon worden), daarover kon Goossens nog niks zeggen. Eerst moeten de artsen intern op de hoogte worden gebracht.

Wat betreft de scholen, bevestigt Goossens de komst van sneltests. Op dit moment moeten klassen tijdelijk dicht als er twee aparte positieve gevallen zijn - wat vooral in Brussel en Wallonië een probleem blijkt - maar door die sneltests zou een sluiting van de hele klas vermeden kunnen worden, zegt Goossens. Omdat in Vlaanderen die zogenoemde clusters minder een probleem zijn, komt er daar nog een extra laagje bij, voor de contacttracing bij risicocontacten

"Het hele land testen? Dat zie ik eigenlijk niet zitten"

Goossens zei nog dat de teststrategie nu is uitgewerkt tot en met februari, "maar nu zijn we al aan het nadenken over het testen op grotere schaal. Niet per se universeel testen (iedereen, zoals in Slovakije, maar Goossens heeft twijfels bij de effectieve werking daarvan, red.) maar gericht op grote groepen zoals zorgpersoneel, leerkrachten, en bepaalde essentiële beroepen." Dat laatste gebeurt op internationaal niveau, tijdens overleg met de buurlanden.

Omdat we binnenkort veel uitgebreider zullen kunnen testen, zou het ook een idee kunnen zijn om het hele land te testen zoals in Slovakije, bijvoorbeeld om Kerstmis te redden? "Ik zie dit eigenlijk niet zitten", zegt Goossens. Ten eerste is het logistiek een zeer zware opdracht, maar het stopt niet bij testen: je moet de testresultaten ook kunnen gebruiken. "Mensen moeten bereid zijn om zich nadien te isoleren. Maar dat zal dus niet gebeuren in ons land."

Beluister het gesprek met Herman Goossens in 'De Ochtend' via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: