Vanaf nu kan je een zitplaats reserveren op extra treinen naar de kust

24 juni 2021
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
Je kan vanaf vandaag online een zitplek reserveren voor de Kust-Expresstreinen. Die rijden vanaf 3 juli rechtstreeks naar de kust vanuit Gent, Antwerpen, Brussel en Luik. "Een op drie reizigers wil hun auto thuis laten staan dankzij dit aanbod", zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman in 'De Ochtend'.

Wie met de trein naar zee reist, kan vanaf vandaag voor één euro extra een zitplaats reserveren via de NMBS-website. Het gaat om extra treinen die vanaf 3 juli vanuit Gent-St-Pieters, Antwerpen-Centraal, Brussel-Zuid en Luik-Guillemins zonder tussenstops doorrijden naar hun bestemming aan de kust.

"Een op drie reizigers zegt dat ze dankzij dit aanbod – dat extra comfort en snellere reistijden biedt – hun auto zullen laten staan", zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman in 'De Ochtend'.

We zijn nog steeds geen voorstander van reservaties voor al onze treinen.

Tijdens een proefproject in juni bleken veel mensen nog in het station zelf te willen reserveren, maar toen kon je dat maar tot uiterlijk een uur voor vertrek doen. "Dat hebben we aangepast: reizigers kunnen vanaf nu tot een kwartier voor vertrek nog zitplaatsen reserveren", zegt Temmerman.

Geen Kust-Expresstreinen vanuit Limburg

Heel wat luisteraars van 'De Inspecteur' op Radio 2 vinden het jammer dat er geen Kust-Express is met een vertrek vanuit Limburg. Volgens de NMBS is dat niet echt nodig. "De overgrote drukte naar de kust ontstaat in die vier grote stations van waaruit we nu een vertrek organiseren. Mensen die vanuit Limburg vertrekken, hebben traditioneel nog een gegarandeerde zitplaats omdat ze al vroeg op de trein zitten", klinkt het.

"We zijn nog steeds geen voorstander van reservaties voor al onze treinen", stelt Temmerman duidelijk in 'De Ochtend'. Een gewone trein nemen moet zo laagdrempelig mogelijk blijven.

We gaan na de zomer evalueren of we dit reservatiesysteem ook in de toekomst blijven gebruiken.

De NMBS benadrukt dat je de hele zomer lang ook de reguliere treinen kan nemen naar zee, zonder te moeten reserveren dus. "Dat is de basis van ons treinaanbod in België: je stapt op waar je wil, wanneer je wil."

Het is nog niet duidelijk of de NMBS ook permanent met reservaties zal blijven werken. "We wachten nu eerst deze zomer af, en daarna gaan we grondig evolueren om te zien of we dit systeem ook in de toekomst zullen blijven gebruiken," besluit Temmerman.

Beluister het gesprek met Dimitri Temmerman in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'