Stiptheidsacties bij bagageafhandelaar Swissport in Zaventem: "Enkel doen waarvoor we betaald worden, geen zottenwerk"

2 juli 2019
© VRT NWS
De vakbonden van de bagageafhandelaar Swissport organiseren vanaf vandaag stiptheidsacties op de luchthaven van Zaventem. Die kunnen tot vertragingen leiden, waarschuwen de bonden.

Vakbonden en directie zaten gisteren samen, maar de onderhandelingen zijn afgesprongen, melden de bonden. "De directie kon geen concrete voorstellen op tafel leggen. De eisen gaan vooral over het tekort aan personeel in alle geledingen van het bedrijf."

Volgens de bonden dreigt de onderbemanning de veiligheid van de passagiers en de gezondheid van de werknemers in het gedrang te brengen. De stiptheidsacties zullen vanmorgen van 8 tot 10 uur lopen en zullen waarschijnlijk vertragingen veroorzaken.

We stellen ons zelfs de vraag of er niet meer aan de hand is

"Wij vragen al maanden - eigenlijk jaren - mensen waar er nog steeds mensen ontbreken. Daar is blijkbaar geen geld voor. We stellen ons zelfs de vraag of er niet meer aan de hand is: wij vernemen dat er vanuit Swissport International geen geld meer wordt gestoken in Swissport Belgium", reageert Fouad Bougrine van de vakbond ACLVB in 'De Ochtend'.

"We hebben hier een staking vermeden. We wilden de reiziger laten zien dat we echt oplossingen zoeken, maar daarin wilde de werkgever niet meegaan. Ze blijven op alles wat we vragen "nee" zeggen. We zien geen andere mogelijkheid meer dan stiptheidsacties. We vragen bij die acties aan het personeel niet meer dan hun job te doen. En niet zoals zotten van hier naar daar te crossen en dubbele taken uit te voeren."

Sociaal bemiddelaar gevraagd

De bonden hebben de gesprekken met de directie stopgezet en hebben bij hoogdringendheid de inzet van een sociaal bemiddelaar gevraagd. Voorlopig heeft de overheid nog niet gereageerd. "Laat ons hopen dat dat zo snel mogelijk zal gebeuren, zodat we het personeel duidelijkheid kunnen geven", aldus Bougrine.

Beluister het gesprek met Fouad Bourgrine in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'