Vanaf woensdag "code oranje" voor sportwereld, wat verandert er allemaal?

12 oktober 2020
© Thierry Roge (Belga)
De sportwereld in Vlaanderen krijgt vanaf woensdag "code oranje". Dat betekent dat alle indoorsporten waar er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden, verboden zijn voor iedereen boven 12 jaar. Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) heeft daarover overlegd met de sector. Over topsport is er nog veel onduidelijkheid.

Verschillende experten riepen de afgelopen dagen al op tot verstrengingen in de sportsector. "Je kan evenementen die een superverspreider kunnen zijn, stopzetten. Ik denk aan indoorsporten", klonk het bij Herman Goossens. "Jeugdactiviteiten en amateursporten moet de overheid eens goed bekijken en eventueel zelfs even aan banden leggen", vulde biostatisticus Geert Molenberghs aan.

Niet zozeer het sporten zelf zou een probleem zijn, maar wel wat er voor of na het sporten gebeurt. Denk daarbij aan een kantinebezoek of carpoolen.

Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) heeft beslist om in te grijpen. Hij heeft maandag met de sector overlegd en daar zijn de volgende verstrengingen uit gekomen. Wat er met de topsport moet gebeuren, wordt nog overlegd. De kans bestaat dat er daar toch nog ietwat andere regels zullen gelden. In Wallonië zal er dinsdag een overleg plaatsvinden.

  • Vanaf woensdag geldt er in de sportwereld "code oranje".
  • Indoorsporten waarbij de veiligheidsafstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden, worden verboden voor alle sporters boven 12 jaar. Een competitiematch basketbal kan dus niet meer, een partij enkelspel tennis kan wel nog.
  • Fitness en trainingen waar die veiligheidsafstand wel gerespecteerd kan worden, mogen nog doorgaan.
  • Douches en kleedkamers sluiten, behalve in zwembaden. Deze maatregel geldt dus niet alleen voor indoorsporten, maar ook voor outdoorsporten, zoals voetbal.
  • Kantines mogen voorlopig openblijven, maar moeten dezelfde strikte regels als in de horeca volgen. Dat betekent dat mensen enkel mogen zitten, dat er maximum 4 personen aan een tafel mogen zitten en dat ook hier de afstandsregel van 1,5 meter gerespecteerd wordt.
  • Ook publiek blijft voorlopig welkom. Daar blijven de regels dezelfde. Er zijn maximaal 200 toeschouwers binnen welkom en 400 toeschouwers buiten. Voor meer toeschouwers is een speciale toelating nodig. Iedereen moet op afstand zitten en een mondmasker dragen.
  • Sportkampen in de herfstvakantie kunnen doorgaan, in kleine groepen en volgens dezelfde protocollen als de jeugdkampen.
     

"Dit zijn geen prettige maatregelen, zeker niet met de herfstvakantie in zicht. Maar we moeten kordaat optreden als we aanwijzingen hebben dat de sportwereld een broeihaard kan zijn", klinkt het bij Weyts. "Voor de jongste sporters blijft er wel iets meer mogelijk: we willen ervoor zorgen dat zij kunnen blijven sporten."

Dit zijn geen prettige maatregelen, zeker niet met de herfstvakantie in zicht.
Ben Weyts (Vlaams minister van Sport)

"In een stadion of kantine kan je regels handhaven. Sporters en hun publiek kunnen zich even goed gedragen als cafébezoekers of concertgangers. Maar we waarschuwen wel: als de situatie blijft verslechteren, dan komen er ook nog strengere maatregelen in beeld. Het is nu van cruciaal belang om alle veiligheidsvoorschriften goed na te leven", vervolgt Weyts. Na de herfstvakantie zullen de maatregelen opnieuw geëvalueerd worden.

Uitzonderingen voor topsport?

Intussen denken de sportkoepels dat er uitzonderingen kunnen worden gemaakt voor profclubs. Daarover zou de komende dagen nog onderhandeld worden met minister Weyts.

"Professionele sport en topsport kunnen verdergaan, mits er protocollen en afspraken zijn die toestemming moeten krijgen", zegt Koen Umans, voorzitter van de Vlaamse Sportfederatie in 'De Wereld Vandaag'.

Beluister het gesprek met Koen Umans in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: