"Mijn zoon moet buitenspelen of een boek lezen als hij zich verveelt"

2 oktober 2017
Cara presenteert (afwisselend met Sieglinde Michiel) het ochtendprogramma Espresso op Klara. Ze is ook mama van een zevenjarige zoon, Cas, en dus raakt het nieuws over schoolgaande kinderen met stress haar.

"Er is waarschijnlijk wel een bepaalde nood om kinderen te leren omgaan met stress", denkt Cara. Maar ze denkt dan vooral dat er ook thuis al goed over nagedacht moet worden, zeker als het gaat over smartphonegebruik bij kinderen. "Mijn zoontje is acht jaar. Ik vind hem veel te jong om heel de tijd om op de smartphone te zitten, dus komt het bij mij niet binnen."

Ik ben me er wel van bewust dat het deel uitmaakt van zijn leefwereld, maar bij mij komt het voorlopig niet binnen.

Cara vindt dat een kind zich ook moet kunnen vervelen, en dat is met al die schermen niet meer aan de orde. "Als ze zich vervelen, grijpen ze meteen terug naar de televisie of de smartphone, dat kan de bedoeling niet zijn."

Zelf had Cara ook wel stress op school. Dat had echter niets te maken met schermen, want bij Cara thuis hadden ze geen gameboy, geen kabeltelevisie.
"Mijn vader was leerkracht op mijn school, en ik voelde daardoor wel extra druk. Ik heb daar faalangst door gekregen, dat was niet zo goed voor mijn zelfvertrouwen." Wanneer ze een slechte toets had, wist haar vader er al van nog voor ze thuis kwam. 

Ik ben de dochter van een leerkracht, ik mag geen slechte punten halen want dat is niet goed voor de naam van mijn vader.

Uiteindelijk is Cara van school veranderd, omdat haar ouders merkten dat ze niet goed omging met de situatie. "Pas op die andere school ben ik opengebloeid."