"Ik kan niet binnen op de avant-premières van mijn eigen film"

7 december 2017
Nathalie Basteyns, regisseur van onder andere Beau Séjour, Clan, Jes, komt met een nieuwe film in de zalen: 'Façades'. Ze zit al vier jaar in een rolstoel, en dat is niet altijd evident.

Nathalie zit al vier jaar in een rolstoel door de ziekte ms. Ze moet nu samen met mederegisseur Kaat Beels overal te lande 'Façades' gaan voorstellen, maar er zijn verschillende bioscopen, zeker in Brussel, waar ze met haar rolstoel niet eens binnenkan. Een tijdje geleden ging ze zelf in Brussel naar de biscoop en ze kreeg aan de kassa te horen: "maar allez, gij kunt niet binnen in die zaal , ge moet maar naar een andere film gaan kijken." Maar ze wou die andere film helemaal niet zien. Ze heeft toen voet bij stuk gehouden en toen hebben securitymensen haar naar boven gedragen omdat ze door de trappen de zaal niet binnen kon. 

Nathalie wil het probleem aanklagen. "Ik probeer van mijn oren te maken. Niet zozeer voor mezelf maar voor anderen die ook in een rolstoel zitten." In het buitenland doen ze het beter. "België is een apenland wat dat betreft. We waren onlangs op vakantie in Milaan, zelfs in Italië bleek alles beter toegankelijk."

De mentaliteit hier moet veranderen: mensen willen geholpen worden.
Nathalie Basteyns

Nathalie maakte voor het Canvas-programma 4x7 de documentaire Lopen is zo leuk, Masj over hoe het is om de wereld vanuit een rolstoel te bekijken . Na de uitzending kreeg ze telefoon van het kabinet van Sven Gatz, met de vraag of ze niet wou spreken voor architecten. Hoe ze bij hun ontwerpen meer rekening kunnen houden met rostoelgebruikers. Wat ze zeer graag wil doen. Want het is ook een mentaliteitskwestie. Mensen beseffen hier nog te weinig hoe belangrijk dit is.

"Ik denk vaak, wat zijn wij Vlamingen toch een cynisch volkje. Als ik aan het sukkelen ben, zie je de mensen kijken met hun vinger op hun kin: 'tiens hoe zou ze zich hier uit redden?' Terwijl buiten Vlaanderen mensen meteen klaar staan om je te helpen. Die mentaliteit hier moet veranderen: mensen willen echt geholpen worden." 

Lees ook: