Vandaag strengere maatregelen? De Crem wil geen lange fietstochten meer, De Block wil het "leefbaar" houden

27 maart 2020
Vandaag valt er mogelijk een beslissing over de verlenging van de coronamaatregelen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) aangegeven. In de Nationale Veiligheidsraad zal o.a. besproken worden of fietsen en lopen in afstand beperkt moet worden.

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zit kennelijk niet helemaal op dezelfde lijn als minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Die laatste zei gisteren dat lange fietstochten niet meer zouden mogen.

Maar minister De Block benadrukte in "Het Journaal" dat fietsen gezond is en dat fietsers vooral afstand moeten houden. "Dan kan je in feite zover fietsen als je wil", zei ze in "Het Journaal".

Tegelijk heeft ze begrip voor de vraag van de politie om duidelijke regels. Het vraagstuk zal besproken worden op de Nationale Veiligheidsraad. "Maar ik vind dat gaan stappen en fietsen gezond is voor de mens." De Block wil het leven in België vooral "leefbaar" houden, terwijl iedereen zich wel aan de regels houdt en zijn contacten met anderen heel beperkt houdt.

In "Terzake" werd minister De Block ook geïnterviewd over haar beleid en de kritiek daarop:

Straks komt er op de Nationale Veiligheidsraad wellicht meer duidelijkheid over de verlenging van de maatregelen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) duidelijk laten verstaan in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Het is niet uitgesloten dat de periode verlengd wordt, omdat de piek zich na 5 april zal aanbieden. Ik denk dat er een groeiend besef is dat de periode wellicht verlengd zal moeten worden."

Luister naar Pieter De Crem in De wereld vandaag:

Er zullen - wellicht - ook een aantal andere zaken op tafel liggen. De festivals bijvoorbeeld. "Een beslissing zal onafwendbaar zijn, we moeten zo vlug mogelijk verduidelijking geven. Festivalgangers en organisatoren hebben daar recht op. Maar we horen dat het virus zich ook in de late lente en vroege zomer zal manifesteren, dus dat zal een gigantische impact hebben op de festivalzomer. Ik sluit niet uit dat dat aan bod komt op de veiligheidsraad."

Hij herhaalt nog eens dat we de piek "hopelijk zo vlug mogelijk bereiken", maar dat het dan nog niet gedaan is. "Dat betekent niet dat de ziekte weg is, dus op dat moment zullen we moeten zeggen wat kan en wat niet. Nu is er geen openheid voor nonchalance."

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag