Vandaag verschijnt de autobiografie van Prince: "Zo intiem is hij tijdens zijn leven nooit geweest"

30 oktober 2019
© Penner (via Flickr.com)
Het muziekfenomeen Prince stierf op 21 april 2016, toch verschijnt vandaag postuum zijn onafgewerkte autobiografie. Wat komen we te weten over "His royal badness"? Muzikant Stijn en muziekexpert Sasha Van der Speeten, allebei hevige fans, konden de memoires al lezen.

In maart 2016 verklapt zanger en muzikant Prince tijdens een intiem optreden dat hij werkt aan zijn memoires, iets waar heel veel fans vanaf dat moment naar uitkijken. “Books matter, just like albums matter”, zo verwoordde Prince het zelf. Maar op donderdag 21 april 2016 sterft Prince en belandt die onafgewerkte autobiografie in de koelkast. Tot nu.

“Bij zijn dood hadden wij het als fans al over dat boek. Wat gaat er nu meer gebeuren”, herinnert zanger Stijn zich. “Vrij snel wisten we dat er al 50 pagina’s van het manuscript bij elkaar waren gepend door Prince, en die zitten nu integraal in “The beautiful ones”. Hij wilde eigenlijk een boek maken dat de wereld zou veranderen. Ja, Prince zag het altijd groot."

Ook muziekjournalist Sasha Van der Speeten las 'The beautiful ones' al: “Er waren nog maar een paar intense voorgesprekken geweest tussen Prince en de co-auteur Dan Piepenbring. Op basis van die gesprekken heeft Piepenbring een prachtig voorwoord geschreven. Die inleiding is naar mijn gevoel zelfs nog net iets interessanter dan de autobiografische stukken zelf.”

“Wat ik fijn vind is dat “zijn” 50 pagina’s ook echt in het boek zitten, in zijn handschrift. Hij beschrijft alles heel precies, zoals zijn eerste kus, bijvoorbeeld”, vertelt Stijn. “Het is heel persoonlijk geworden en dat vind ik wel bijzonder. Prince blikte nooit terug. Dat is pas tijdens z’n laatste tournee veranderd. De theorie is dat hij wist dat hij klaar was, dat hij een soort van closure (afronding, red.) voelde, op een of andere manier.”

(Geen) seks

“Prince bevestigt in dit boek heel wat geruchten uit andere boeken die over hem zijn verschenen”, legt Van der Speeten uit. “De moeilijke relatie met zijn vader, of zijn fascinatie voor vrouwen. Als 10-jarige kuste hij voor het eerst iemand op school, schrijft hij. En zijn vader betrapte hem thuis in bed. Het is grappig om te lezen dat iemand die zo met seks wordt geassocieerd het al heel vroeg voelde kriebelen.”

Stijn haalt wel een opvallende passage aan: “Prince zei zelf dat hij de laatste jaren géén seks meer had. Dat hij zich teruggetrokken had, en dat het niet meer zo hoefde. Heel bijzonder om dat van zo iemand te horen.”

Meer weten?

Lees het integrale artikel op vrtnws.be

Beluister het gesprek met Sasha Van der Speeten in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: